Vad säger lagen?
Juridik är snårigt — lagboken avskräckande tjock och språket halvt obegripligt. Men vilka lagar bestämmer vem vi får ha sex med och hur vi skaffar barn? Ottar sorterar bland paragraferna.
Lektion 1: Könsbytare? Nope, inga barn
Det är the good ol’ snip snip som gäller vid könskorrigering.
Den som vill genomgå en sådan måste alltså steriliseras, eller redan vara ”fortplantningsoduglig”. Personen måste även vara ogift och får heller inte frysa ner ägg eller spermier. Allt för att slippa att karnevalsfolk som gravida män lever i helig tvåsamhet. Tvångssteriliseringar klingar rasbiologi för många och lagen är från 1972. En översyn från i år rekommenderar en lagändring och Socialstyrelsen säger ”bort med steriliseringskravet”. Nu ligger bollen hos socialminister Hägglund.
Lagen om fastställande av könstillhörighet (1972:119)
Lektion 2: Drömbröllop für alle
Fritt fram för samkönade äktenskap.
Den 1 maj 2009 blev äktenskapsbalken könsneutral och skulle ha låtit kronprinsessan Victoria gifta sig med Daniella. OBS: Du får bara gifta dig med en i taget.
Äktenskapsbalken (1987:230)
Lektion 3: Köpesex
Money cash hoes, för att citera Jay-Z.
Den omdebatterade sexköpslagen infördes 1999 för att bekämpa prostitution. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster, men att köpa och att försöka köpa kan ge sex månaders fängelse. Trots att lagen blivit utskälld genom åren visar en nybakad utredning att den under sin tioåriga karriär uppfyllt sitt syfte, att förebygga och bekämpa prostitution och sexuell människohandel. Men även den utredningen är kritiserad, och frågan om den lyckliga horan kvarstår, vad händer med henom?
Köp av sexuell tjänst (6 kapitlet 11§ i brottsbalken)
Lektion 4: Informationsplikt
Om du har en ”allmänfarlig sjukdom” så måste du enligt lagen berätta det för de som riskerar att få den i sexpresent av dig.
Klamydia, gonorré, hepatit b och hiv står här i gott sällskap av häpnadsväckande sjukor som pest och sorkfeber. ”No glove no love” är det som gäller och du måste göra ditt yttersta för att inte föra sjukan vidare. Medierna hetsar om monstruösa hivmän som smittar sina offer med vilje. Om överföringen av infektionen ses som avsiktlig så kan det leda till fängelsestraff. Men att tvingas informera sin sexuella partner om sin hivstatus riskerar leda till att färre testar sig och att den som lever med hiv förväntas ta allt ansvar vid sexuella kontakter. RFSU anser att varje individ själv måste ta ansvar för sin sexuella hälsa och att informationsplikten ska avskaffas.
Smittskyddslagen (2004:168)
Lektion 5: Byxmyndig-lagen
År 2005 skärptes sexualbrottslagen.
Att ha sex med någon som är medvetslös klassas inte längre som sexuellt utnyttjande, utan som våldtäkt. Straffen kan bli strängare, och fler fall kan bedömas som grov våldtäkt. Lagen ger ett ökat skydd för unga, det är brottsligt att ha sex med någon som är under 15 år. Ett välmenande tilltag som lett till viss förvirring. Trista hotelser har kommit från en åklagare som velat anmäla barnmorskor som skriver ut p-piller till tjejer under 15 år. Men det är inte olagligt för kids att ha sex med varandra, om det uppenbart rört sig om en ömsesidig och frivillig sexuell upplevelse. Ett tips: frågan om samtycke blir het 2011.
Lektion 6: Laglösa surrogatmagar
Höstens hetaste sexualpolitiska potatis.
En kvinna som föder ett barn för att någon annan ska kunna bli förälder är en surrogat- eller värdmoder, vilket inte är olagligt i Sverige. Men det finns heller inga lagar att luta sig mot när ett bindande kontrakt ska upprättas om vems barnet ska bli. Förfarandet blir knepigt och osäkert, och ickebiologiska föräldrar får helt enkelt hålla tummarna för att de får adoptera barnet när det fötts. Insemination i surrogatsyfte utförs inte (i Sverige).
Homosexualitet är inte ett brott.
Tidelag, alltså sex med djur, är inte ett brott. Dessa två rymdes en gång i tiden inom samma lagparagraf då de, à la Bibeln, räknades som otukt mot naturen.
Linda Israelsson