”Vi behöver en stark kvinnorörelse”
Efter en folklig seger av historiska mått oroas nu egyptiska kvinnoorganisationer av en hotande backlash. Ottar har träffat aktivisten Hala Abdelkader på besök i Stockholm.
– På Tahrirtorget var alla jämlika, men när kvinnorna började prata om sina rättigheter blev det andra tongångar – plötsligt började man säga att kvinnorna inte alls hade deltagit i revolutionen.
Hala Abdelkader är chef för den egyptiska organisationen EFFD (se faktaruta) och befinner sig på besök hos RFSU-förbundet i Stockholm. Hon ser hur Egyptens kvinnor nu står inför en backlash, efter den segerrusiga dagen i februari då Hosni Mubarak steg ner från makten.
– Många män höjer nu sina röster för att kvinnorna ska backa tillbaka till det gamla, både religiöst och socialt. De menar att kvinnorna har fått en massa rättigheter de senaste 30-40 åren på grund av en korrupt regim, och att det nu är dags att lämna ifrån sig dem.
Ett tecken på att män och kvinnor inte riktigt behandlades jämlikt ens under revolutionen var de så kallade ”oskuldtester” som militären utsatte kvinnliga demonstranter för. I praktiken rörde det sig om en form av sexuella övergrepp.
– Vi tog kontakt med det militära rådet för att protestera, om med kvinnorna för att visa vårt stöd, naturligtvis, säger Hala Abdelkader.
Många män höjer nu sina röster för att kvinnorna ska backa, både religiöst och socialt.
Ett argument hon ofta hör just nu är att kvinnors rättigheter utgör ett särintresse som bara en liten del av befolkningen bryr sig om. Detta stämmer dock dåligt med hennes egna erfarenheter. En stor del av EFFD:s arbete handlar om skeva maktförhållanden inom familjen – och behovet är stort.
– Vi märkte att en orsak till de höga skilsmässotalen var dålig sexualupplysning, så vi håller kurser för unga par där vi också tar upp frågan om våld mot kvinnor och om individens rättigheter.
På agendan står också olika typer av lärlingsprogram, för att kvinnor lättare ska kunna ta sig ut på arbetsmarknaden, och reproduktiv hälsa. Hala Abdelkader menar att mödradödligheten inte är särskilt hög i Egytpen (se faktaruta), men att kvinnor lider och skadas i onödan.
– En egyptisk kvinna går inte till läkare om hon inte har en dödlig sjukdom, vi försöker upplysa om att de måste ta hand om sig själva och sin hälsa under graviditet och förlossning.
Till upplysning om preventivmedel har de inte kommit ännu, men Hala Abdelkader säger att EFFD strävar efter att bygga upp en struktur med inspiration från RFSU.
Tyvärr har det blivit en del konflikter mellan olika kvinnogrupper, men vi måste försöka enas om de övergripande principerna.
– I dag är det stor skillnad mellan våra organisationer, men vi är på väg. Vi kommer att genomgå samma faser som RFSU genomgick när de grundades på trettiotalet, säger hon.
Hala Abdelkader är trots allt mycket optimistisk inför den egyptiska framtiden, och är säker på att förändringen kommer. Hon betonar vikten av en stor, arbetande kvinnorörelse.
– Tyvärr har det blivit en del konflikter mellan olika kvinnogrupper, men vi måste försöka enas om de övergripande principerna, då vinner vi till slut.