Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

»Behov av sexualupplysning finns i alla åldrar«

Möt Kalle Norwald som med sin nya bok om sexualkunskap hjälper vuxna att bättre förstå och kommunicera sina sexuella behov. Samtycke och öppenhet står i fokus.
Kalle Norwald och nya boken. Bild Bazar förlag.

Med sexologen Kalle Norwalds nya bok kan du sluta längta efter bättre sexuella upplevelser. Ottar möter psykologen och författaren i hans terapirum.
– Jag vill stärka vuxnas sexualkunskaper och ge ett språk som hjälper oss att uttrycka våra behov.

I en sekelskifteslägenhet i Hornstull i Stockholm där Kalle Norwald har sin sexologiska mottagning, träffas vi för att prata om hans nya bok, Sexualkunskap för vuxna: Om kåthet, lust och samtycke.

– Hej, välkommen, säger Kalle Norwald när han öppnar dörren till sitt mottagningsrum.

Med en grå soffa, tavlor på väggarna och gröna växter liknar mottagningen snarare en mysig etta än ett mottagningsrum. Det enda som skvallrar om hans yrke är en röd klitorisprototyp på bokhyllan.

– Det är uttänkt. Det ska inte kännas stelt, så klienterna kan slappna av och prata om sex och relationer. Många vuxna har svårt att prata om sin sexualitet, och även som sexolog är det ett utmanande ämne, säger Kalle Norwald.

Under sina 20 år som sexolog har Kalle Norwald mött många vuxna som saknar både kunskap och språk för att uttrycka sina sexuella behov. Därför ville han skapa en lättillgänglig bok, som även finns som ljudbok.

– Jag är socionom, psykoterapeut och sexolog, och ville skapa en bok som täcker flera perspektiv och har ett holistiskt synsätt. Sexualitet handlar inte bara om hur våra könsorgan möts, utan även om känslor och biologi, säger han.

Vi pratar om sexualitet som ämne, och Kalle Norwald säger att boken bygger på hans kunskaper inom sociologi, psykoterapi och sexologi.

– Sex är så mycket mer än sexställningar och preventivmedel. Det finns så mycket att utforska. Vad är intimitet för mig? Vad tänder jag på? Är jag normal? Som sexolog tittar jag på sexualitet från många perspektiv, både på individnivå och ur ett större samhällsperspektiv.

»Vad är intimitet för mig? Vad tänder jag på? Är jag normal?«

Möt Kalle Norwald som med sin nya bok om sexualkunskap hjälper vuxna att bättre förstå och kommunicera sina sexuella behov. Samtycke och öppenhet står i fokus.
Kalle Norwald. Bild: Bazar förlag.

Han förklarar att skrivprocessen även varit givande för honom själv.

– Jag skriver inte för min skull, utan för läsaren. Men i processen väcks det saker inom mig, som prestationsångest över att förmedla kunskap på ett tillgängligt sätt. Att skriva om ett fält som jag älskat och varit verksam inom länge är delvis terapeutiskt, eftersom det innebär att jag granskar mig själv. Egoistiskt kan man säga att boken absolut även varit en vinst för mig att skriva, säger Kalle Norwald.

En fråga han ofta får, särskilt i journalistiska sammanhang, är varför han blev sexolog, ett yrke som inte många väljer.

– Jag minns hur det blev tyst när jag som barn kom in i köket där mamma och hennes vänner satt och pratade. Jag visste inte om de snackade sex, men det blev tyst av någon anledning, och tänker att det är där, i hyschandet jag vill vara som sexolog, säger Norwald.

När Kalle Norwald gick i skolan och sex- och samlevnadsundervisningen satte igång, såg han att det även var besvärligt för vuxna att prata om ämnet.

– Det var då jag tänkte, så vill jag inte vara. Jag ville inte bidra till tystnad och skam. Vi är inte många sexologer i Sverige, men jag har alltid dragits till ämnen som andra drar sig ifrån, berättar han.

Intresset för sexologi väcktes på riktigt när han arbetade som socionom. Människor kom till honom med problem som ofta rörde sexualitet, skam och osäkerhet.

– Jag märkte att det saknades en trygg plattform för att prata om sexualitet, och kände att jag ville skapa den platsen. Genom mitt arbete har jag sett att många minoritetsgrupper lider av sexuell ohälsa. Därför har jag lagt stor vikt vid inkludering av olika grupper i boken, säger han.

»Jag har alltid dragits till ämnen som andra drar sig ifrån.«

Han använder ett rakt språk både i boken men även under sina terapisessioner, och drar sig inte från att använda explicita termer som kåt, klitoris och fitta.

– Språket är mitt viktigaste redskap. Det är så jag skapar en relation med mina klienter och förmedlar kunskap i mina utbildningar. Ibland måste språket vara explicit, då det finns ett pedagogiskt syfte med det.

Möt Kalle Norwald som med sin nya bok om sexualkunskap hjälper vuxna att bättre förstå och kommunicera sina sexuella behov. Samtycke och öppenhet står i fokus.
Bild: Bazar förlag.

Det direkta språket har en avdramatiserande effekt på samtalsterapin och hjälper klienterna att bli mer avspända.

– Att höra sådana ord kan kännas ovant för många, men det hjälper dem att känna sig bekväma och våga prata mer öppet om sina behov, säger han.

När vi frågar Kalle Norwald om orsaken till den stora kunskapsbristen kring sexualitet och samtycke bland så många vuxna, pekar han på brister i sexualkunskapen. Det förklarar han är en av anledningarna till varför hans bok är så viktig, både för individer och för samhället.

– Många tror att sexualundervisning bara behövs i ungdomen, men behovet finns i alla åldrar. Och flera av problem vi upplever som vuxna när det gäller sex, menar Norwald, kan spåras till den bristande sexualundervisning som vi vuxna fick under uppväxten.

Norwald lyfter därför i boken fram sambandet mellan kunskap, kommunikation och framgång i sexuella relationer, då det är viktiga verktyg för att bättre kunna uttrycka sina sexuella behov och skapa mer tillfredsställande relationer. Med boken vill han uppmuntra till öppnare samtal om sexualitet, vilket kan leda till starkare band och ömsesidig förståelse i intima relationer.

»Många tar samtycke för givet i relationer, men det kräver en aktiv dialog och underhåll.«

Sexualundervisningen har dock förändrats, och dagens unga får en bredare utbildning som inkluderar fler aspekter av sexualitet.

– I dag tas sexualitet upp i relation till identitet, känslor och samtycke, vilket är en enorm förbättring.

I boken ges exempel på några av de vanligaste problemen som människor stöter på i sitt sexliv. Till exempel fastnar många i sexuella mönster som inte längre fungerar.

– Ett par hade varit tillsammans i över 20 år, men de hade aldrig vågat prata om vad de ville i sovrummet. Vi har inte lärt oss att sätta ord på vår lust, säger han.

Samtycke är även ett av bokens centrala teman, och Kalle Norwald menar att samtycke inte bara är viktigt vid nya sexuella möten, utan även i långvariga relationer.

– Många tar samtycke för givet i relationer, men det kräver en aktiv dialog och underhåll. Samtycke är inget vi kan ta för givet bara för att vi är tillsammans, det måste ständigt underhållas.

»Utan kommunikation är det svårt att ha ett fungerande sexliv.«

Svårigheter med samtycke kan bero på att män och kvinnor uppfostras olika.

– Samhället har länge framställt mäns sexuella behov som överordnad kvinnors lust. Det gör att en del män, men inte alla, har svårt att förstå eller ta till sig samtycke.

Kommunikation är ett annat viktigt tema i boken. Många vågar inte prata om sina behov med sina partners, vilket leder till minskad lust och intimitet.

– Det är vanligt att människor inte vågar uttrycka sina behov av rädsla för att såra eller bli avvisade. Men utan kommunikation blir det svårt att ha ett fungerande sexliv.

I sitt arbete som sexolog träffar Kalle Norwald dagligen individer och par som söker hjälp med att förstå sina sexuella liv. Genom boken hoppas han nå en bredare publik och ge vuxna människor verktyg att förstå sina egna behov och gränser.

Han hoppas att dagens ungdomar inte ska behöva den här typen av böcker i framtiden.

– Min generation fick inte samma sexualundervisning som dagens unga, och vi lever i ett samhälle där det inte alltid premieras att prata om sex och intimitet.

Han vill att läsarna använder boken som en Rubikskub – ett sätt att vända och vrida på sin sexualitet och se den från flera perspektiv.

– Det är mitt sätt att som sexolog dra strået till stacken, avslutar Norwald.


Text Hero Amin

Mer Kalle Norwald i Ottar:

Fler artiklar

Extra Sex & hälsa

5 adhd-superkrafter i sängen

På vilka sätt påverkar adhd sexlivet? Nästa år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna sina bästa tips.

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna, där går det att leva – och

Närbild på Jenny Jägerfeld i svart skinnjacka.
Krönika Sex & hälsa

Kåtare med adhd

Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i studier av adhd och sex.