Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#3
24

#3 2024
Sex på spektrat

Sexuellt riskbeteende, svårt att fokusera, utmaningar att förstå andras känslor. I debatten är det lätt att fokus hamnar på negativa aspekter av npf-diagnoser. Barn med adhd målas upp som problem och vuxna med autism måste förställa sitt beteende för att passa in i normen. Men var finns de positiva berättelserna?

Köp numret i RFSU:s materialbutik här!

INNEHÅLL #3 2024

LEDARE: Mardrömsprojekt inför ödesvalet i USA
Project 2025 har beskrivits som en 920 sidor lång »att göra-lista« för Republikanerna om de vinner valet.

EXTRA: Abortfrågan kan bli Harris biljett till presidentposten
Sedan Donald Trump valdes till president 2016 har det sett mörkt ut för sexualpolitiken i USA. Men nu blåser nya vindar: Kamala Harris och Tim Walz går hand i hand med en bred folkopinion.

JUST NU: »Manlighet ska inte vara något negativt« Typiskt killar! är titeln på journalisten och föreläsaren Atilla Yoldas nya bok.

JUST NU: Ett ständigt identitetssökande. I barnföreställningen OR-LAN-DO omvandlas en normkreativ klassiker till en berättelse om identitet och ensamhet.


Tema: Sex på spektrat

Sexuellt riskbeteende, svårt att fokusera, utmaningar att förstå andras känslor. I debatten är det lätt att fokus hamnar på negativa aspekter av npf-diagnoser. Barn med adhd målas upp som problem och vuxna med autism måste förställa sitt beteende för att passa in i normen. Men var finns berättelserna om de positiva sidorna?
I det här numret dyker vi in i en neurodiversiv värld och lär oss hur fälten av njutning kan öka för oss som mänsklighet. Vi får berättelser om hur det autistiska synsättet kan utmana normer för sex och relationer, träffar ett gosproffs, listar adhd-relaterade styrkor och åker till Japan för att träffa unga som lever i skuggan av landets steriliseringslagar.
Hur kommer det sig att nära hälften av alla unga som söker vård för könsdysfori i Sverige också har en npf-diagnos? Vi undersöker frågan — och så öppnar vi dörren till det neuroqueera rummet — där det går att leva friare.

REPORTAGE: Gos-skola för ovana
Marika Smith träffar gosproffset Klara Ward som får den som vill bli mer bekväm med beröring öva sig.

REPORTAGE: »Npf ska inte hindra någon att få hjälp för könsdysfori«
Nära hälften av alla unga som söker vård för könsdysfori i Sverige har en neuropsykiatrisk diagnos, npf. Men vad beror det på?

SERIE: Npf-knull! av Ella Jax.

INTERVJU: »Jag tycker om att kedja folk«
Filosofen Jonna Bornemark ser starka samband mellan autism och adhd, och bdsm. Hon talar öppet om egna erfarenheter och beskriver hur »fälten av njutning« kan utvidgas för oss som mänsklighet.

Kärlek på spektrat!
En impulsiv hjärna som rusar framåt i relationen, känslan att bli blind av ilska eller dejta med kladdkaka framför Välkommen Mrs Doubtfire. Här är fyra berättelser om kärlek på spektrat.

KRÖNIKA: Kåtare med adhd
Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i de ofta ensidiga forskningssstudierna av adhd och sex.

REPORTAGE: Japan – tystnaden om tourettes
Ända till mitten av 1990-talet tvångssteriliserades tusentals människor i Japan, många med funktionsvariationer. I dag är stigmat att leva med Tourettes syndrom fortfarande stort. Influencern Takahashi Tikku bryter tystnaden med hjälp av humor.

ESSÄ: Av med masken
Författaren Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende. Och att maskerande drabbar pojkar och flickor olika.

REPORTAGE: »Jag har inga filter«
Med autism kan det fysiska och sociala samspelet vara särskilt svårnavigerat. Ottar möter Maria och Madeleine som delar med sig av sina erfarenheter av att dejta autistiskt.

KRÖNIKA: Ge oss verklig förändring
Naomi Henftling om den neurotypiska blicken i Love on the spectrum och varför god vilja inte räcker.

Experter: 5 superkrafter i sängen!
På vilket sätt påverkar adhd sexlivet? Hur kan du använda dina styrkor, eller som partner njuta av adhd-relaterade superkrafter? 2025 år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna Anna-Sofia Bengtsson, Rebecka Bratt och Tanja Suhinina sina bästa tips.

Neuroqueer!
Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna, där går det att leva – och ligga – friare? Vi möter Maja, Hanna, Helene och Eric Cat som alla hittat hem i det neuroqueera.


Dessutom:

REPORTAGE: Pussy Jam i Tallin!
Den feministiska standup-scenen bjuder på kollektiva gapflabb och skämt på gränsen till det förbjudna. Charlie Olofsson åkte till Tallinn där allt fler kvinnor och queers greppar micken.

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Närbild på Jenny Jägerfeld i svart skinnjacka.
Krönika Sex & hälsa

Kåtare med adhd

Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i studier av adhd och sex.

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna, där går det att leva – och

Essä Kroppen

Av med masken

Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende.

Reportage Kroppen

Gos-skola för ovana

Hos gosproffset Klara Ward får den som vill bli mer bekväm med beröring öva sig.

Extra Sex & hälsa

5 adhd-superkrafter i sängen

På vilka sätt påverkar adhd sexlivet? Nästa år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna sina bästa tips.