Hej aktivist: Ninnileo och Fabián »Fa« Verón
I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt tatueraren Ninnileo som rekonstruerar bröstvårtor för transmän och klubbägaren Fabián »Fa« Verón som sexualupplyser på dansgolvet.
»Det ska inte vara en klassfråga att må bra i sin kropp.«
Ninnileo driver tatueringsstudion Human Canvas, en säker plats för hbtqi-personer och icke-män. Specialiserad på (gratis) bröstvårterekonstruktioner för transmän och personer som överlevt bröstcancer. Instagram @humancanvastattoostudio.
1. Vad kämpar du för?
– För fem år sen gjorde jag min första rekonstruktionstatuering på en stammis som är transman, och därefter spreds ordet. Det finns en psykisk ohälsa i transcommunityt som kan påverka arbete och ekonomi. Har jag något att ge som kan hjälpa vill jag göra det, och det här är det jag har att ge.
2. Hur går det, vad är största utmaningen?
– Jag skulle gärna bara göra rekonstruktioner men det går inte ihop ekonomiskt. Det ska inte vara en klassfråga att må bra i sin kropp.
3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?
– Allra helst hade jag velat bli landstingsansluten, men det är svårt att få kontakt. De som gör rekonstruktioner i landstinget idag är sjuksköterskor som inte alltid har samma erfarenhet eller material som krävs. Det finns dock kirurger som direkt rekommenderar mig och det är häftigt.
Text av Nathalie de Alencar.
»Dansklubbar är en bra miljö att informera i.«
Fabián »Fa« Verón är arrangör för queerklubbarna »Fa got party« och »La Loca« i Buenos Aires. Initiativtagare till skadereducerande insatser i nattlivet och utdelning av kit för säkrare sex och drogbruk.
1. Vad kämpar du för?
– Att besökarna på mina klubbar ska ha korrekt information för att kunna ta ansvarsfulla beslut om sex och droger. Sexpositiva dansklubbar ären bra miljö att informera i, eftersom det är där det händer. Jag började 2019, då vi började hitta gäster som hade överdoserat GHB. Först förbjöd jag GHB, men det funkade inte och så gillar jag inte förbud.
2. Vad är största utmaningen?
– Jag riskerar att bli anklagad för brott, även om jag inte uppmanar till något utan informerar. De flesta klubbarrangörer undviker ämnet för att slippa problem, men om vi inte tar hand om varandra så gör ju ingen det.
3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?
– Fler arrangörer börjar se skadereduktion som en del av klubbmiljön. Jag vill börja jobba mer med mental hälsa och kemsex. Ingen pratar om det, och därför tror alla att de är ensamma om de får problem.
Text av Kinga Sandén.