Fyra sjukhus får högspecialiserad endometriosvård
Trots att cirka 200 000 personer lider av endometrios är okunskapen fortfarande stor och vården svårtillgänglig. Nu koncentreras den högspecialiserade vården, och Södersjukhuset är ett av fyra sjukhus som får nationellt uppdrag. Målet är att fler drabbade ska få bättre hjälp.
Var tionde person med livmoder har den medfödda sjukdomen endometrios som bland annat kan leda till svåra menssmärtor eller ihållande värk i buken, barnlöshet och ökad risk för äggstockscancer. Det är en sjukdom som osynliggjorts i decennier, och ofta avfärdas som enbart mensvärk. Trots att ungefär 200 000 personer i Sverige är drabbade av sjukdomen – varav cirka 40 000 är så svårt sjuka att operationer krävs – är det många som går utan diagnos, och det kan vara svårt att få behandling.
»Det har funnits en stor okunskap i samhället, inom vården och bland politiker« Christina Liffner, Endometriosföreningen.
I dagarna stod det klart att Södersjukhuset i Stockholm får nationellt uppdrag att bedriva endometriosvård, precis som Akademiska sjukhuset i Uppsala, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Malmö/Lund.
– Vi tycker att det är bra att den högspecialiserade endometrioskirurgin koncentreras. Endometrios är en komplex sjukdom och endometrioshärdarna kan sprida sig till andra organ, det krävs kompetens och erfarenhet att operera, säger Christina Liffner, ordförande för Endometriosföreningen.
»Många har tidigare sökt sig utomlands för vård, vilket vi hoppas nu ska ändras när kvaliteten på vården höjs i Sverige« Malin Brunes, överläkare, SÖS.
Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, exempelvis vid äggstockarna, urinblåsan, ändtarmen, utsidan av livmodern och andra organ. Ibland kan endometrios behöva opereras bort, varför det är viktigt med tillgång till kirurgi.
– Endometrios är en vanlig sjukdom som vården behöver fokusera på. Det har funnits en stor okunskap i samhället, inom vården och bland politiker, säger Christina Liffner. Den är något mindre nu, mycket har hänt de två-tre senaste åren.
Malin Brunes är överläkare på Södersjukhuset. Hon menar att endometriospatienterna är en patientgrupp behöver mer fokus och uppmärksamhet.
– Många har tidigare sökt sig utomlands för vård, vilket vi hoppas ska ändras nu när kvaliteten på vården höjs i Sverige. Det här uppdraget är jätteviktigt för oss då det innebär att vi får utveckla vår kompetens och vår kirurgi ytterligare, säger Malin Brunes i ett pressmeddelande från Södersjukhuset.
Enligt Christina Liffner är det viktigt med en bra dialog mellan patientens vanliga sjukhus och specialistsjukhuset.
– Det är förstås inte roligt att som patient behöva åka flera mil till en specialistenhet, men precis som när det gäller en hjärtoperation vill man bli opererad av en specialist med erfarenhet, säger hon.
Text Fanny Degerfelt