Egyptens kvinnor slår tillbaka med sms
För de pågående revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern kan sociala medier i vissa fall varit avgörande. Sms, twitter och Facebook hjälper också till i kampen mot sexuella trakasserier i Kairo. Kvinnor varnar varandra via en ”harass map”
Befrielsetorget mitt i Kairo: En polisman tafsade på mig när jag frågade om vägen. Makram moskén: En man stängde in mig i ett rum och ville ha sex med mig. Nasr City: Frisören som skulle föna mitt hår grabbade tag i mitt bröst.
Det här är historier som är vardag för Kairos kvinnor. Nio av tio uppger att de blivit tafsade på, förföljda eller trakasserats verbalt. Men det är ingenting man pratar högt om, och heller inget som lagen förbjuder.
– Sexuella trakasserier är socialt accepterat och de flesta kvinnor är med om det flera gånger om dagen. Det kvittar om du har slöja eller går naken.
25-åriga Engy Ghozlan tänder en cigarett och lutar sig tillbaka i en kaféfåtölj i Downtown, centrala Kairo. Hon är en feministisk bloggare och har stridit för kvinnors rättigheter så länge hon kan minnas.
– Min mormors gick i hot pants på 1970-talet. Då hade vi ett fritt land. I dag vågar tjejer knappt gå utanför dörren själva.
Engy Ghozlan startade därför i november 2010 harassmap.org tillsammans med tre andra feminister.
– Många kvinnor känner sig maktlösa inför polisen och få anmäler, för det leder ingenstans. Polisen trakasserar ju de också. På Harassmap kan man rapportera direkt från mobilen eller anonymt på internet.
Engy Ghozlan
När trakasserier rapporteras, punktmarkeras platsen på en virtuell karta. Trakasserierna sorteras i tafsande, kränkande kommentarer, stalking och sexuella inviter. Jobbet sköts ideellt av cirka hundra personer, varav hälften är män. Volontärerna rycker också ut och pratar med butiksägare och polis i särskilt utsatta zoner, så kallade “hotspots”.
Kartan ska fungera både som en opinionsbildare och en stödorganisation för kvinnor. Den egyptiska revolutionen i januari och februari ledde fram till att folket lyckades störta president Mubaraks förtryckarregim. Men kvinnornas moderna frigörelse har pågått i flera år – på internet.
– Här har vi äntligen fått en röst och kan agera mot sådant som vi själva tycker är viktigt, säger Engy Ghozlan.
››Män tycker fortfarande det är coolt att trakassera och tafsa på tjejer. Men det kommer att förändras. Hade vi inte trott det hade vi inte försökt.‹‹ Rebecca Chiao
Rebecca Chiao, volontär och en av initiativtagarna till Harassmap, vill att kartan ska bryta tabut kring sexuella trakasserier. Det talas lite om det, även kvinnor emellan, menar hon. Somliga vågar inte prata om sexuella trakasserier av rädsla för att det ska förväxlas med våldtäkt. Kvinnokroppen är fortfarande ett känsligt ämne i Egypten och en våldtäkt kan utöver fysiska och psykiska konsekvenser drabba kvinnan socialt. Därför tiger många om sina upplevelser, av rädsla för att isoleras socialt.
– Vi måste få stopp på kvinnors skuldkänslor och förändra systemet i grunden. Alla trakasserier ska tas på allvar.
Planen för kartan är globalisering. Harassmap ska lanseras i bland annat Syrien, Turkiet och USA.
Också på hemmaplan har Harassmap fått effekt. De traditionella medierna som tigit om sexuella trakasserier i åratal, och oftast uppmärksammat kvinnor i egenskap av magdansöser eller skådespelerskor, har skrivit positivt om projektet.
– Vi har mött mer positiva reaktioner än kritik, även om sexuella trakasserier ännu är kontroversiellt i Egypten. Politiker har länge blundat för att det ens förekommer. Kartan sätter press på dem att agera. Lite längre fram kan Harassmap bli en iphone-app, säger Rebecca Chiao.
Det politiska läget är osäkert efter revolutionen. Rebecca Chiao tror på en bättre och tryggare framtid för Egyptens kvinnor med en ökad kunskap om sexuella trakasserier
– Män tycker fortfarande det är coolt att trakassera och tafsa på tjejer. Men det kommer att förändras. Hade vi inte trott det hade vi inte försökt.
Text: Anna von Wachenfeldt
Henrietta Johansson
Amanda Lindberg
Läs mer
Läs mer på webbplatsen Harass map
Revoltens kvinnor: Egypten, en artikel på samma tema på DN.se
Egyptens kvinnor slåss för att få vara i fred, artikel på UNT.se