Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Hej aktivist: Catherine Harry och Rosita Grönfors

Catherine Harry och Rosita Grönfors

Catherine Harry är sexualupplysare, skribent och influencer. Rosita Grönfors driver Sveriges enda romska kvinnojour som är specialiserad på hedersvåld, romsk kultur och blodshämnd.

»Jag berättar om klitoris.«

Catherine Harry från Kambodja är sexualupplysare, skribent och influencer. Hon hittas i sociala medier på @adoseofcath.

Catherine Harry

Vad kämpar du för?

– Att sprida lustfylld sexualupplysning på khmer. Det finns numera många i Kambodja som pratar om preventivmedel och hur man kan skydda sig från könssjukdomar. Jag berättar om klitoris, vars enda syfte är att ge njutning, om g-punkten och om oralsex och analsex.

Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Jag har gjort rörligt material i sociala medier i över tio år nu. Jag har blivit stämplad som hora, fått ta emot hat och hot. Förmodligen förväntade sig mina motståndare att jag skulle backa. Men jag fortsatte. I dag har jag en miljon följare på Facebook och en halv miljon på Tiktok.

Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Jag vill lyfta frågan om samtycke mer. Vi behöver börja prata om det tidigt. Barn ska inte tvingas krama en vuxen de inte vill. Om de inte får lära sig detta från början har de svårt att veta sina gränser när de växer upp.


»Det finns inga andra romska kvinnojourer.«

Rosita Grönfors driver Sveriges enda romska kvinnojour som finns på tre platser och är specialiserad på hedersvåld, romsk kultur och blodshämnd.

Rosita Grönfors

Vad kämpar du för?

– Det finns inga andra romska kvinnojourer i landet. Det måste finnas precis av samma anledning som det finns svenska kvinnojourer. Vi är specialiserade i frågor som rör romska kvinnor. Det är en trygg plats där de kan få hjälp.

Hur går det, och vad är er största utmaning?
– Vi får inget avtal med kommunerna vilket gör att vi kan ha svårt att betala räkningarna som jouren får och då blir det svårare att bedriva verksamheten och ta in klienter. Utan klienter kan vi sen inte få något avtal med kommun eller region.

Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Just nu håller vi på att organisera vår webbplats och sprida information för att vi ska kunna bli mer tillgängliga och så att regionerna och kommunerna förstår att vi finns och behöver finnas. Alla romska kvinnor ska ha samma möjligheter som alla andra kvinnor i samhället.


Text Ulrika Hammar & Nathalie de Alencar

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Sex & hälsa

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz två kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.