»Vill du göra karriär här måste du vägra aborter«
Barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade nyligen kampen för att få vägra utföra aborter. Men efter förlusten i Arbetsdomstolen hägrar Europadomstolen för Grimmark. I Europa finns det flera länder som tillämpar samvetsklausuler vid abort. Ottar har besökt ett av de mer ökända, Italien.
Abortdebatten i Italien blossade upp ordentligt i oktober 2016 då Valentina Milluzzo dog av blodförgiftning efter att ha tvingats föda två döda tvillingfoster. Familjen anmälde sjukhuset Cannizzaro som ansvariga för hennes död. Enligt dem vägrade vårdpersonalen avsluta graviditeten med motiveringen: »Det finns fortfarande hjärtslag«. 70 procent av Italiens gynekologer är så kallade samvetsvägrare. De utför inte aborter med hänsyn till moralisk övertygelse.
– Vi ser att kvinnor kommer till allmänna sjukhus med ofullbordade aborter och att antalet »spontana aborter« på privatkliniker blir fler, berättar Silvia Agatone, gynekologen som 2008 startade LAIGA: Italienska samfundet för läkare som inte är samvetsvägrare.
»Svårigheterna att få abort i Italien leder till att kvinnor gör illegala aborter.«
De officiella siffrorna över antalet aborter i Italien sjönk från nästan 140 000 år 2004 till 88 000 år 2015. Sedan abort legaliserades i Italien 1978 har antalet aldrig tidigare understigit 100 000. Samtidigt visar hälsodepartementets rapport från 2015 att andelen samvetsvägrande läkare ökat med 12 procent det senaste decenniet.
Trots att rapporten visar att enbart 60 procent av Italiens sjukhus erbjuder aborter, hävdar hälsominister Beatrice Lorenzin att det är positivt med färre aborter. Enligt Silvia Agatone är verkligheten en annan.
– Svårigheterna att få abort i Italien leder till att kvinnor gör illegala aborter på olicensierade kliniker, säger hon.
Sydregionen Molise gjorde 2009 en överenskommelse med katolska sjukhus om aborter, vilket lett till att det bara finns en abortpraktiserande gynekolog i regionen.
– Sedan jag började utföra aborter här har kollegor undvikt mig, och jag negligeras i marknadsföringen, säger Michele Mariano, som genomför regionens ungefär 400 aborter per år.
»Om du vill göra karriär som läkare här måste du vara samvetsvägrare, annars förpassas du till att enbart göra aborter.«
Hälsodepartementet tillfrågades 2016 om Italien kunde garantera säkra aborter med tanke på den höga andelen samvetsvägrare. De svarade att antalet gynekologer som utför aborter är tillräckligt.
– Vi har Vatikanen i Italien. Om du vill göra karriär som läkare här måste du vara samvetsvägrare, annars förpassas du till att enbart göra aborter, säger Michele Mariano.
Efter vecka tolv blir det svårare. Då krävs antingen allvarliga fosterskador eller risk för kvinnans liv. Om det finns en chans att fostret kan överleva utanför livmodern är abort endast laglig om födseln innebär en allvarlig hälsorisk för kvinnan. Detta enligt lag 194, som ska säkra rätten till abort i Italien.
Katolska sjukhus har rätt till dispens från lag 194 och behöver inte utföra de fria aborterna, alltså då det varken finns risk för kvinnans liv eller tillräckligt allvarliga fosterskador.
Sjukhuset Fatebenefratelli ligger naturskönt på ön Tiberina, mitt i floden Tiberns gröna vatten, omgärdat av grönska. Om man fortsätter vägen fram istället för att vika av på bron till ön, nås snart Vatikanstaten, där abort är olagligt.
Trots strömmen av turister och sjukhusbesökare råder lugn på Tiberina. I sjukhusbaren dricker anhöriga till barnaföderskor mousserande vin för att fira. Interiören är sliten och gammal med svenska mått mätt, men vården här är omtalat professionell.– Liksom alla katolska sjukhus är Fatebenefratelli undantagna lag 194. Jag har aldrig arbetat med aborter på något allmänt sjukhus, säger Paolo Fusco, gynekolog och förlossningsläkare, känd för sina skickliga kejsarsnitt.
»I huvudstadsregionen Lazio utför endast sju sjukhus, eller 8,7 procent av gynekologerna, aborter.«
Han kan inte praktisera lagen, men poängterar att han tycker att den är bra och inte behöver förändras, trots att den står oreviderad sedan 1978.
I huvudstadsregionen Lazio utför endast sju sjukhus, eller 8,7 procent av gynekologerna, aborter. Det lämnar provinser som Rieti och Viterbo helt utan abortmöjligheter. För att garantera patienters rätt till abort har sjukhuset San Camillo-Forlanini i Rom infört två gynekologtjänster som ska gå till läkare som utför aborter.
– Det är ett jättebra initiativ, säger Paolo Fusco. Min politiska inriktning är långt ifrån den högerpopulistiska anti-aborttrenden som är stark i USA och på många håll i Europa nu. Jag utför själv inte aborter, men är inte motståndare för det.
Valentina Milluzzos död, hon som dog av blodförgiftning efter att ha tvingats föda två döda tvillingfoster – vad tänker Paolo Fusco om det? Han har ingen åsikt, säger han.
– Men inspektörerna på hälsodepartementet tror inte att hon dog för att läkaren inte ingrep.
»Efter det andra dödfödda fostret dog Valentina Milluzzo efter ett dygn av septisk chock.«
Det var i september 2016 som 32-åriga Valentina Milluzzo kom till Cannizzaro-sjukhuset i Catania på Sicilien med värkar redan i vecka 19. Efter drygt två veckor fick hon feber och kraftigt sänkt blodtryck. Då det ena tvillingfostret fick försämrad andning bad familjen om abort, men läkaren vägrade så länge fostret hade hjärtslag. Under starkt försämrat hälsotillstånd och tydliga tecken på blodförgiftning tvingades hon föda fram två döda foster.
Familjen har berättat att hon gallskrek under tolv timmar då blodförgiftningen spred sig. Efter det andra dödfödda fostret dog Valentina Milluzzo efter ett dygn av septisk chock.
Familjen anmälde händelsen och anser att samvetsvägran orsakade Valentina Milluzzos död. Tolv personer, läkare och annan vårdpersonal, är nu under utredning. Men sjukhuschefen Angelo Pellicano hävdar att samvetsvägran inte är relevant för fallet eftersom ingen framförde någon önskan om att avsluta graviditeten.
»Jag utesluter att läkaren kan ha sagt det familjen påstår att han har sagt till dem«, sade Angelo Pellicano till nyhetsbyrån Ansa. Källor informerade Ansa om att den aktuella läkaren inte var registrerad som samvetsvägrare. Detta motsägs av läkaren Paolo Scollo på Cannizzaro, som sade till tidningen Corriere Della Sera att alla läkare på sjukhuset är samvetsvägrare, och att externa läkare kallas in om abort är nödvändigt.
»Nyligen fördubblades bötesbeloppet för den som gör en illegal abort från 5 000 till 10 000 euro.«
På Sicilien är 87,6 procent av gynekologerna samvetsvägrare, och det enklaste sättet att få abort är att ta sig därifrån eller gå till en illegal abortklinik. Genomsnittet i hela landet – på 70 procent – gör Italien till ett av de europeiska länder med högst andel samvetsvägrare.
Italienska samfundet för läkare som inte är samvetsvägrare (LAIGA) har bett hälsodepartementet att göra en undersökning om illegala aborter, men de vägrar. LAIGA:s grundare Silvia Agatone har också ifrågasatt varför hälsodepartementet enbart registrerar antalet utförda aborter och inte antalet önskade aborter.
Nyligen fördubblades också bötesbeloppet för de som gör illegala aborter från 5 000 euro till 10 000 euro, motsvarande ungefär 50 000–100 000 kronor. LAIGA såg det som ett straff för personer i nöd, och vill i stället se en påföljd för de läkare som vägrar fullfölja sina plikter.
– LAIGA har föreslagit att samvetsvägrarna ska finnas i offentliga register. Vi har också drivit frågan om en lagstiftning om att sjukhus och kliniker ska ha minst 50 procent icke-samvetsvägrare. Det är enkla åtgärder, men viljan finns inte hos lagstiftarna, säger Silvia Agatone.
Cia Erander
Frilansjournalist som själv fött barn på sjukhuset Fatebenefratelli i Rom.
Läs mer
http://www.dn.se/ekonomi/barnmorskan-som-vagrade-abort-diskriminerades-i…
http://www.ottar.se/artiklar/italiens-abortv-grande-l-kare-hot-mot-r-tten-ti…
http://www.ottar.se/artiklar/samvetsfrihetens-farliga-gr-nsl-shet