Opinionsmätningarna säger att han är Frankrikes nästa president. Ryktena säger att han är homosexuell. I det konservativa Frankrike är gayryktena ett försök att sänka socialliberala Emmanuel Macron. Kvar blir då sannolikt högerextrema Marine Le Pen.
På söndag är det dags för det franska presidentvalets första omgång. Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna går två kandidater vidare till en andra omgång. Enligt opinionsmätningarna kommer det troligtvis att stå mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen – efter att högerkonservativa François Fillon trasslat in sig i en korruptionshärva.
Politiskt står slaget mellan socialliberalism och högerextremism. Men det står också mellan en man och en kvinna. Många vill svartmåla Emmanuel Macron, såväl högerextremister som traditionalister. Att göra honom till »gay« är att – i dessa kretsar – göra honom till mindre man.
»Det görs en koppling mellan att kunna förföra kvinnor och förföra väljare.«
Frankrike är ett mycket traditionsbundet land och enligt en av traditionerna är den franska presidenten en heterosexuell manschauvinist som håller sig med älskarinnor på samma sätt som franska kungar gjorde under 1400-talet. Det görs ofta en koppling mellan att kunna förföra kvinnor och förföra väljare.
Som den tidigare presidenten Valery Giscard-d’Estaing uttryckte det i tv-showen Privatliv »När jag var president var jag förälskad i 17 miljoner fransyskor. När jag tittade på dem i publiken kunde de känna min kärlek och röstade därför på mig.«
Förutom Charles de Gaulle, som enligt uppgift ska ha varit trogen sin fru, har samtliga presidenter haft rykte om sig som »kvinnokarlar«. Affärerna ansågs lite pikanta men blev inga skandaler och deras hustrur stod – åtminstone utåt sett – kvar vid deras sida.
De senaste presidenterna Nicolas Sarkozy och François Hollande har delvis fortsatt i gamla spår men samtidigt brutit den sexistiska traditionen något. Sarkozy ska visserligen ha skrävlat om sångerskan Carla Brunis kropp i samband med professionella sammankomster, men hon var inte hans älskarinna. Han skilde sig och gifte om sig med Bruni, som därmed fick den inofficiella men existerande rollen som Frankrikes första dam. En katolsk president som skilde sig! Det var en skandal 2007.
François Hollande har barn med tidigare presidentkandidaten Ségolène Royal. Men de var skilda då han tillträdde och ännu en tradition bröts då han flyttade in i Élyséepalatset med Valerie Trierweiler utan att de var gifta. Hon var sedan »första dam« tills det framkom att han också hade en relation med skådespelerskan Julie Gayet.
»Fransmännen stoltserar gärna med att inte bry sig om presidenters kärleksliv. Nu är frågan om detta gäller andra än ›alfahannar‹.«
Mycket är sig likt, men vissa mönster har ändå utmanats. En tillstymmelse till modernisering skymtar. Och innan Hollande blev socialisternas presidentkandidat såg det ut att bli »DSK«, Dominique Strauss-Kahn vars misstänkta ofredanden och våldtäktsförsök mot kvinnor till sist blev hans fall.
Fransmännen stoltserar gärna med att inte bry sig om presidenters kärleksliv. Nu är frågan om detta gäller andra än »alfahannar«. Marine Le Pen är inte bara högerextrem utan också en frånskild trebarnsmamma, och 39-åriga Macron är gift med en snart 60-årig kvinna – utan några kända otrohetsaffärer med andra kvinnor.
»Flera konservativa kommentatorer menar att det rör sig om ett konventionsäktenskap. Varför skulle han annars välja en äldre kvinna?«
Tidigare i år spreds ryktet om att Emmanuel Macron skulle ha ett hemligt förhållande med mannen Mathieu Gallet, chef för Radio France. Han skojade först bort det under ett valmöte och förnekade det sedan bestämt. Ryktesspridningen tar bränsle ur den okonventionella relationen med frun Brigitte Trogneux. Han var bara 15 när de möttes och hon var hans 40-åriga lärarinna. I skvallerpressen talas det i bästa fall om henne som en »modersfigur« men hon får också sexistiska öknamn som »Klimakterie-Barbie«. Flera konservativa kommentatorer menar att det rör sig om ett konventionsäktenskap. Varför skulle han annars välja en äldre kvinna?
»Om Emmanuel Macron faktiskt skulle vara homosexuell skulle han kunna få problem hos den konservativa högern.«
Anklagelserna är strategiska. Om Emmanuel Macron faktiskt skulle vara homosexuell skulle han kunna få problem hos den konservativa högern, om han ställs mot Le Pen i valets andra omgång. Bland dem som stöder François Fillon på grund av sina anti-hbtq-åsikter – en inte obetydlig del av väljarkåren – säger sig många tveksamma till vem de skulle välja i så fall.
Frågan alla vill ha svar på är om Macron har älskare eller älskarinnor. För inte kan väl en fransk president vara trogen?
Emma Sofia Dedorson är frilansjournalist i Paris.
Läs mer
Artiklar relaterade till Frankrike:
Våra rättigheter är hotade (Ottar 2016)
Enade mot regnbågen (Ottar 2016)