16
#3 2016
KROPPSVÄTSKOR
De rinner, läcker, flyter och droppar. Kroppsvätskorna äcklar och lockar oss, skrämmer och attraherar, de väcker skam och ger njutning. Ottar undersöker kroppsvätskornas betydelse för sexualiteten, och deras plats i samhället och politiken.
INNEHÅLL #3
Att sex för många är det allra mest privata betyder inte att det är opolitiskt. Men hur hänger det ihop? Ottars redaktörer är så pedagogiska de bara kan.
JUST NU: Slampa eller flickvänsmaterial?
Soledad Cartagena intervjuar Katarina Wennstam om nya boken Flickan och skammen.
Sexvaneundersökning och öppna garderbober
Ottars redaktion är numrets sexpoliser
Efter Orlando
Om kroppens rädsla, pridepolitik och utrymmet i den queera frihetskampen. Tomas Hemstad skriver dagbok från en sommar som började med en massaker.
KRÖNIKA: Vill du äta jordgubbar?
Elin Bengtsson aktualiserar samtyckesfrågan genom att visa vad alla kan lära sig av BDSM.
Amirs exilkamp
I Irak fick Amir Ashour utstå polisförhör och dödshot för sitt arbete med hbtqi+-rättigheter. Ottar träffade grundaren av iraQueer, som nu för kampen från Malmö.
– – – – – – – – – – – – – – – –
TEMA KROPPSVÄTSKOR
De rinner, läcker, flyter och droppar. kroppsvätskorna äcklar och lockar oss, skrämmer och attraherar, de väcker skam och ger njutning. Präglade av föreställningar om kön och makt har vissa vätskor förärats med högre status medan andra förpassats in i mörkret. inte sällan med hjälp av en moralistisk renhetsiver. I det här numret av ottar släpper vi kontrollen och blandar till en röra av lubrikation, sperma, flytningar, blod, svett, kiss och tårar. det är bara att glida med.
De löser upp kroppens gränser. Rinner och droppar utom vår kontroll. Linnéa Sjödin söker svar på vad kroppsvätskorna betyder och varför de triggar så starka känslor.
Inti Chavez Perez om hur utlösning som falsk medicin blir ett verktyg för tjatsex.
Hur sexigt är blod? Hur politiskt är svett? Och hur lukrativt är urin? Redaktionen betygsätter sex av kroppens vätskor.
Sexualupplysaren Sandra Dahlén skriver om en feministisk kamp för att göra lubrikationen rättvisa.
Tribadisk Tribiologi i fem(me) dekret. Begären flödar skamlöst när Ulrika Dahl ger den laglösa lesbiska lusten tanke och kropp.
Pissfrälst
När går kroppsvätskor från att vara ett resultat av något, till att få ett eget sexuellt värde? Baby blodskam och Miss kissMiss samtalar om intimiteten som uppstår när kroppens gränser flyter ut.
Barack Obama har gjort det, Åsa Romson också: fällt tårar offentligt. Men får män gråta? och hur tolkas en kvinnlig politikers tårar? Kawa Zolfagary gör en tårfylld genusanalys.
KRÖNIKA: »Slappna av och gråt«
Sara Abdollahi om gråten som mänsklig motståndshandling, mot prestationskraven och svaghetsföraktet i samhället.
SERIE: Flytningar — a lovestory
Elin Lucassi skildrar flytningarnas potential, en infotainment om Billingsmetoden.
Med den nya lagen som ger ensamstående rätt till assisterad befruktning får vården en ny patientgrupp. Men ännu har ingen påbörjat en behandling. Johanna Palmström undersöker varför det går så trögt med assisterad befruktning för ensamstående. Och kommer sperman räcka?
BOKUTDRAG: Skamtecken
När skammen kombineras med fattigdom hindras menstruerare från att gå i skolan, arbeta och röra sig fritt. I nya reportageboken Bara lite blod skildrar Ottars ena chefredaktör Anna Dahlqvist blodets betydelse, kampen för att göra mensen politisk – och skammen som står i vägen.
NOVELL: Svettdroppen
En novell av Ulrika Hammar
Den brittiska filmcensuren införde för ett par år sedan ett förbud mot fitt-utlösning för att reglera porr- och erotikfilm. Ottar intervjuar Paulita Pappel, regissör inom det som kallas feministisk porr.
– – – – – – – – – – – – – – – –
Kyskhet är en dygd
Det handlar om att hänge sig helt och fullt till Gud, att välja bort sex och leva i celibat. Ottar träffar nunnan Tyra Antonia och munken Henrik Alberius.
RECENSION: Politisk dans
Maria Ramnehill har sett Sara Jordenös dansfilm Kiki (2016).
RECENSION: En särskild biografi
Rojin Pertow drabbas av självbiografin Riktiga Elsie av Elsie Johansson (Albert Bonniers förlag, 2016)