22
#3 2022
Vithet & rasism
Vithetsnormer och rasistiska strukturer genomsyrar hela samhället, och griper in i det mest privata. Det påverkar hur vi dejtar, vem vi ligger med, hur vi mår på jobbet. Att ifrågasätta vithetsnormer, privilegier och undersöka sin egen relation till vithet, och vara en allierad i kampen mot rasismen är viktiga antirasistiska steg.
INNEHÅLL #3 2022
LEDARE: Valrörelsen då rasismen normaliserades
JUST NU: »Vi har gått 100 år tillbaka i tiden«
I Louisiana föll aborträtten i somras med Roe mot Wade. Lakeesha Harris fortsätter kampen.
FOKUS: Het debatt om ålder för samtycke i Nepal
Åldersgränsen för samtyckande sex är en het debattfråga i Nepal, efter att en populär skådespelare anklagats för våldtäkt mot minderårig.
REPORTAGE: Bakom bebisluckorna
I flera länder i Europa finns bebisluckor, där föräldrar kan lämna in sina spädbarn anonymt. Noa Karlberg reste till Tyskland, Belgien och Nederländerna för att undersöka hur det fungerar att lämna bort sin nyfödda bebis.
tema Vithet & rasism
Hur hänger vithet ihop med sexualpolitik? Vithetsnormer och rasistiska strukturer genomsyrar hela samhället, och griper in i det mest privata. Det påverkar hur vi dejtar, vem vi ligger med, hur vi mår på jobbet, vilket bemötande vi får i vården och hur våra politiker fattar beslut om våra kroppar och våra liv.
Ingen vill vara rasist, eller kallas för en. Därför räds många att närma sig ämnet. Så vad göra? Att ifrågasätta vithetsnormer, privilegier och undersöka sin egen relation till vithet, och vara en allierad i kampen mot rasismen är steg på vägen. I detta nummer får du många tips på vad du kan läsa, lyssna och titta på för att fördjupa dig och lära dig mer om vithet & rasism. Och, passa på att gå Ottars antirasistiska dejtingskola!
REPORTAGE: »Läkaren vägrade undersöka mig«
Mengly Hernandez Brusewitz var nära att dö efter sin förlossning. Nu organiseras arbetet mot rasism bland vårdanställda.
ESSÄ: Varför skaver det när jag ska synas?
Hana Suzuki Ernström letar efter östasiatisk representation på nätets skönhetsforum.
OTTARSKOLA: Dejta antirasistiskt!
Du har bestämt dig för att dejta, grattis! I Ottars skola får du hjälp med att skärskåda vithetsprivilegier och tips på hur du ska undvika att trampa i klaveret.
KRÖNIKA: Svartheten är vår tids största hang-up
Aysha Jones blottar de koloniala fördomar som gömmer sig under den förment fina ytan som skönhetsbranschen säljer.
Reproduktiv rasism
Paula Mulinari kritiserar dagens politiska debatt och hur staten vill begränsa och exploatera vissa gruppers möjlighet till reproduktion, men inte andras.
Raseriernas tid är över
INTERVJU. Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys bok Svart kvinna kom ut och skakade om Sverige. Vad har hänt sedan dess?
KRÖNIKA: Så länge vi inte tystnar
Juliet Atto ser tillbaka på vågen av kompromisslös aktivism från unga, arga, rasifierade queers. Nu står barrikaderna tomma, men det första kapitlet är öppnat.
Mänskliga rättigheter – skapade för vita
ESSÄ. Hierarkeri och utanförskap är inbyggda drag i rättighetssystemet. Namupa Shivute från Namibia efterlyser revolutionära allianser i det globala syd.
KRÖNIKA: Porrens vita våldskapital
Våldet inom pornografin riktas främst mot svarta och asiatiska kvinnor. Paula Dahlberg om hur porren speglar samhället.
ESSÄ: Härskaren & den vita skulden
Tron på att makt är frånvarande i våra relationer är farlig. Särskilt när det gäller romantiska och sexuella relationer mellan olika etniciteter. Det skriver Joella Kalala.
REPORTAGE: »De sa att jag inte skulle ha fler barn«
Ruth Ramos ville föda hemma och enligt sin folkgrupps tradition. Istället tvingades hon till ett sjukhus, och blev steriliserad mot sin vilja. Nu växer kritiken mot hur El Salvadors regering systematiskt kränker landets ursprungsfolk.
dessutom:
BILDEN AV OTTAR
Genom fotografen Anna Riwkins kameralins, från möten med arbetare i Norrlands inland till styrelserummen i huvudstaden, skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator.
Hej aktivister, kulturintervju, Sex i siffror och mycket mer!