Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Erotik i skuggan av våldtäkterna

Rosalyn D´Mello Foto: Malini Kochupilla

Hon debuterar snart med en erotisk roman i hemlandet Indien. Ottar har träffat Rosalyn D´Mello som är trött på frågor om politik och sexualitet och vill tillåtas skriva om njutning för njutningens skull.

A Handbook For My Lover, är till formen en roman med brev från en ung kvinna till en mycket äldre man. Den debuterande författaren Rosalyn D´Mello har länge skrivit erotika, på bloggar och i artiklar, och nämner Kamala Das, Anais Nin, Jeanette Winterson, Margret Atwood, Ali Smith och Roland Barthes som viktiga inspirationskällor.

När jag träffar henne är hon nyss hemkommen från en litteraturfestival i Jaipur, och står utanför National Gallery of Modern Art i New Delhi. Hon har sett en utställning av Mrinalini Mukherjee, som gjort vaginor i brons i enorma format till en specialitet.

– Ni behöver inte komma hit, ville jag säga till utländska journalister som enbart fokuserade på våldtäkterna, säger Rosalyn D´Mello.

Jag försöker sätta hennes kommande bok i relation till det utbredda sexuella våldet i Indien. Frågan faller fel.

– Det är som att fråga palestinier hur de kan gå ut utan att bombas, fortsätter Rosalyn och nynnar på en sång av Björk. »How Scandinavian of me«, sjunger hon och ber föraren köra så fort han kan. Flyg! säger hon.

»Ni behöver inte komma hit, ville jag säga till utländska journalister som enbart fokuserade på våldtäkterna.«

Vi har satt oss i en autoricha, den motordrivna trehjulingen, och åker till ett annat museum för en vernissage. Med vinglas i händerna – baren är fri och outtömlig – minglar folk bland stora målningar, de flesta föreställer nakna män. Och när vi rör oss bland dukar av manskroppar är min nästa fråga, vilka tabun hon bryter i Indien genom att skriva om sex. Inte heller den frågan får godkänt av Rosalyn D´Mello.

En av de andra vernissagebesökarna, Devika Rege svarar i hennes ställe att det är en rimlig frågeställning, vilka normer och tabun Rosalyn D´Mello utmanar med sin nya bok.

– Detta är också Indien, säger Devika Rege och syftar på de nakna manskropparna som omger oss, men samtidigt är landet i många avseenden väldigt konservativt.

I Indien, ett universum extra allt, är museibesökare svåra att chockera och erotisk litteratur populär samtidigt som kvinnor ogärna ger sig ut ensamma i Delhi om kvällen – av rädsla för att bli utsatta för övergrepp. 2012 uppmärksammades den brutala gruppvåldtäkten av Jyoti Singh på en buss i Dehli världen över. Den 23-åriga studenten dog av skadorna från övergreppet.

En av de män som dömdes till döden får våldtäkten uttalade sig om att flickor som är ute sent på kvällen har ett eget ansvar om de blir utsatta för våldtäkt. Han nekar själv till skuld men menar att det i fallet Singh var rätt att »lära henne en läxa«.

»De gamla mystikernas dikter är erotiska, till skillnad från 50 nyanser av honom.«

Det är landet som kan stoltsera med världens mest kända erotiska litteratur – den omkring 2 000 år gamla Kama Sutra. Samtidigt drogs en bästsäljande bok av en amerikansk religionsvetare förra året in efter att hindunationalister kritiserat författarens fokus på hinduismens tillåtande syn på sex. Utsidan av Wendy Donigers bannlysta bok pryds av guden Krishna sittande på en naken kropp, som påminde om de erotiska statyerna i Khajuraho. Det sexuellt bejakande och fördömande går sida vid sida.

Rosalyn D´Mello berättar senare, via mejl, om kvinnliga indiska författare och mystiker på 600-talet som använde förening med gud som en bild för (förmodligen) köttslig längtan och smärtan av att separera. Legendarisk är relationen mellan de hinduiska gudarna Krishna och den mycket äldre Radha.

Däremot har hon ingenting till övers för boken 50 nyanser av honom – en storsäljare i Indien som förväntats starta en ny trend av erotisk litteratur i landet som förutom Kama Sutra sett flera nutida böcker med mycket erotik, av till exempel Khushwant Singh. De gamla mystikernas dikter är erotiska, till skillnad från 50 nyanser av honom, menar Rosalyn D´Mello.

​»När en kvinna skriver om sex och begär mer uttryckligen så hamnar hon i en försvarsposition, hon förväntas positionera sitt författande så att det blir en politisk handling.«

Att erotika och text om sex är samma sak är en missuppfattning. Erotika bör inte beskriva själva akten, utan snarare förväntan inför den. Begäret är det erotiska, skriver Rosalyn D´Mello.

Och det är just begär och njutning hon vill tala om, inte det politiska i att skriva erotisk litteratur.

Jag börjar tröttna på att ständigt få frågan om sexualitet och politik. Ingen frågar varför män skriver om sex, det antas att det är deras område.

När en kvinna skriver om sex och begär mer uttryckligen, avslutar Rosalyn D´Mello, så hamnar hon i en försvarsposition, hon förväntas positionera sitt författande så att det blir en politisk handling, snarare än att handla om njutning för njutnings skull.

A Handbook for my Lover kommer ut på Harper Collins India i december.

Pär Fredborn Larsson är frilansjournalist och författare


Läs mer

http://www.www.ottar.se/artiklar/p-jakt-efter-f-rlorad-sexualkunskap

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.