Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sex-pionjärerna

Sexpionjärer: Inge & Sten Hegeler

»Inge och Sten« hette deras legendariska frågespalt i Expressen i vilken det danska paret besvarade sexfrågor under 1960-talet. Inge McCarron, senare Hegeler, föddes i Hamburg men familjen flyttade till Danmark, hennes föräldrar skilde sig och Inge hamnade på barnhem. Hon gifte sig tidigt med en amerikansk soldat men skilde sig. Sten träffade hon på en föreläsning 1951 på Københavns Universitet, där de båda läste psykologi.
Den danska psykologen Sten Hegeler fick sitt genomslag som författare 1948 när Inge och hans sexualupplysningsbok Hur går det till mamma? gavs ut.

Under 50-talet experimenterade paret frisk med sex, både mentalt och fysiskt. På 60-talet mötte de den sexuella revolutionen med öppna armar. De gav ut lexikonet Kärlekens ABZ 1961 i femton länder. De besvarade frågor, först för den danska veckotidningen Femina, men spalten lades ner för att läsarna skickade så explicita sexfrågor. Ekstra Bladet tog upp initiativet, men när paret Hegeler blev censurerade även där 1971 valde de att lämna tidningen. De skrev även för Dagbladet i Norge, och svenska Expressen.

Tillsammans med Maj-Briht Bergström-Walan och Sture Cullhed utgjorde de expertpanelen i regissören Torgny Wickmans sexualupplysningsfilm Ur kärlekens språk 1969. I antologin Sex- en politisk historia beskrivs premiären av Ur kärlekens språk i Jönköping: »Fem minuter innan filmen skulle börja var salongen nästan tom, men när ljuset släckts så blev salongen plötsligt fullsatt /…/ I filmen hade skådespelarna nämligen sex på riktigt, i närbild, vilket gynekologen Sture Cullhed hade propsat på. Hans religiösa övertygelse hindrade honom från att medverka i något som var fejk.« När filmen skulle vidare till USA så beslagtogs den i tullen, och i London demonstrerade 30 000 människor mot den, påhejade av sångaren Cliff Richards.

Filmen »Kärlek, så gör vi. Brev till Inge och Sten« kom 1972 och utspelar sig på familjen Hegelers landställe i Småland. Filmen inleds med att Sten promenerar runt i kalsonger. Vi får också följa familjen vid frukostbordet, när de nakenbadar, rensar potatislandet, och när Inge och Stens studenter kommer på besök och spenderar tid i bastun. Berättarrösten konstaterar att Inge och Sten »lever som de lär: öppet, naturligt, naket och fritt i djupt samförstånd med sina barn«. Och barnen sitter mycket riktigt till synes obesvärat med när föräldrarna diskuterar inkomna brev och hur bra det är att låta sig inspireras av andras positiva sexuella eskapader. Sten undervisade i psykologisk sexologi på universitetet och har arbetat som psykolog sedan 1950-talet. Inge vidareutbildade sig till läkare och arbetade bland annat på Grönland. Hon siktade på att bli psykiater, men dog plötsligt av ett oväntat hjärtproblem.

Inge och Sten ville få folk att kommunicera sina sexuella upplevelser och önskningar eftersom de ansåg att kommunikation är lika viktigt i en sexuell relation som i andra relationer. Detta var inget man tog för givet. Böckerna, filmerna och frågespalterna bidrog till att sex blev ett mer lättpratat ämne, i synnerhet att prata om kvinnors orgasm.

Text: Linda Israelsson

Bild: Catti Brandelius

Denna text publicerades i Ottar # 2 2011. Beställ numret här!

Fotnot: Filmklubben Klubb Super 8 återutger Kärlekens språk-serien, till »Kär-lek, så gör vi. Brev till Inge och Sten« medföljer ett par old school 3D-glasögon till extrafilmenDrömsex i 3D för att tittaren ska få uppleva »en hisnande blandning av sexscener, motorcykeljakter och berg-och-dalbaneturer«. Läs också Helena Östlunds text Kärlekens språk i Sex- en politisk historia av Stina Andersson och Silvia Sjödahl (red).

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.