Pridevåg i Finland
Det går en pridevåg över Finland. Sedan i juni har flera rekordbesökta Prideparader hållits i Mariehamn och Jakobstad, och på lördag är det Åbos tur. Alla för första gången. Den tändande gnistan är att förslaget om samkönade äktenskap röstades ner.
På lördag, den 20 september är det Åbo Pride, och senare i höst tar Finlands riksdag ett slutgiltigt beslut i frågan om könsneutrala äktenskap, ett ämne som har diskuterats flitigt.
Mitt under pågående Pridefestival i Helsingfors den 25 juni i år kom beskedet att det medborgarinitiativ om en könsneutral äktenskapslag som låg inför ett lagutskott, hade röstats ned. Finland verkar därmed ännu en tid vara det enda landet i Norden där homosexuella par inte har rätten att gifta sig.
Enligt opinionsinstitutet Taloustutkimus finns ett klart stöd bland finländarna, ungefär sextio procent, för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Över 160 000 personer, inklusive den nytillträdde statsministern Alexander Stubb, hade skrivit under det medborgarförslag som lämnats över till finska riksdagen.
Men de konservativa representanterna röstade ned förslaget, vilket nu väntas bli vägledande för hur riksdagen i sin helhet beslutar i frågan senare i höst. Och bara månader efter beskedet om det nedröstade förslaget arrangerade inte mindre än tre finska städer sina allra första Pridefestivaler: Mariehamn, Jakobstad och Åbo. Kan den finska sisun spåras i detta faktum, att motståndet gav upphov till mobiliserande krafter?
»Kan den finska sisun spåras i detta faktum, att motståndet gav upphov till mobiliserande krafter?
Roosa Laaksonen, initiativtagare till Pridefestivalen i Åbo, berättar över telefon att Pride arrangerats just för att försöka påverka politikerna.
– Åbo Pride hålls just innan parlamentet håller sin omröstning. Det är ett stort och viktigt beslut. Genom paraden i Åbo kommer vi bli många som med all vår kraft visar riksdagen var vi står och vad vi kräver.
På Åbo Prides facebooksida har redan över 2 000 människor anmält att de kommer närvara, och suget efter att gå i paraden verkar stort.
– Åbo Pride har varit lätt att arrangera, eftersom det snabbt visat sig att det fanns jättemånga i staden som länge känt att det behövts en festival och parad, men som bara aldrig tagit initiativet att arrangera. Det behövdes bara en tändande gnista, konstaterar Roosa Laaksonen.
»I Jakobstad deltog över 2 000 människor i paraden. Inte illa för en ort på cirka 20 000 invånare.«
Pridefestivalerna på Åland och i Jakobstad började planeras långt innan utfallet i lagutskottet. Men både arrangörerna Marina Furubacka som Maria Antman, instämmer i att lagutskottets dom satte stort avtryck, inte minst när det gäller uppslutningen i paraderna, som blev mycket större än vad de väntat sig:
– Vi hade planerat att arrangera Pride på Åland sedan flera år tillbaka, men lagutskottets beslut gav ett tillskott av motivation och jävlar anamma bland deltagarna, det har helt klart lett till ökat engagemang och aktivitet, säger Maria Antman.
I Jakobstad deltog över 2 000 människor i paraden. Inte illa för en ort på cirka 20 000 invånare. Det återstår att se hur många som tågar i Åbo på lördag.
Ulrik Wemmenhed