Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Sex & hälsa

90 minuter utanför cellen

Jonas Lemon fastnar med en klitoris i säkerhetskontrollen i häktet, på väg mot det mest inspirerande han gjort som sexualupplysare.

Vad det säger om världen att det är samma säkerhetsprocedur att ta sig in till valfri flygplatsgate som att besöka Sollentunahäktet kan vi ta någon annan gång, men det ger i alla fall en någorlunda trygghet att ha gjort det förr.

Ändå lyckas jag gång efter annan dra på mig menande blickar för att ha glömt lägga bältet i plastlådan som ska upp på bandet och igenom röntgenmaskinen.

Den här gången är det dock innehållet i min ryggsäck som drar uppmärksamheten till sig, med brydda ansiktsuttryck bakom glasväggen där vakthavande person sitter. »Alltså kondomer och den där träpenisen brukar du ju ha med, så det är ju lugnt, men det där andra bredvid? Vad är det du ska ta med in?«

Precis som i säkerhetskontrollen på flygplatsen hinner tiotals regelvidriga objekt jag skulle kunna ha glömt ta ur väskan passera genom huvudet, innan jag fattar. »Jaha, du menar min klitoris? Eller, jag menar, min modell av en klitoris?«.

Vakthavande ser inte mindre brydd ut.

»Är det en klitoris..?«

»Ja. Det de flesta tänker är att klitoris är den lilla knoppen som syns högst upp här, men klitoris fortsätter in i kroppen och är ungefär en decimeter lång. Ser du? Det där lilla är bara ollonet, toppen på isberget«. Vi är inte inne ännu, men sexualupplysningen har börjat.

»Jaha, du menar min klitoris? Eller, jag menar, min modell av en klitoris?«.

På ungdomsavdelningen på häktet är det tyst och tomt. RFSU Insidan, det sexualupplysningsprojekt som RFSU bedriver här på Sollentuna häkte och på Anstalten Täby sedan årsskiftet, möter de frihetsberövade killarna på inlåst tid. Internerna har valet att sitta kvar i sin cell, eller bli utsläppta för 90 minuters samtal med två sexualupplysare. De allra flesta väljer det senare.

Att det bara är killar vi möter är en effekt av att det inte finns några särskilda avdelningar för tjejer/kvinnor i häktet.

Vi följer med när Kriminalvårdens personal låser upp cellerna. Några skiner upp lite extra. De har träffat oss flera gånger förr. »Vad ska det handla om i dag?«.

»Lever du ett liv där du tar många risker i övrigt, så tar du även ofta sexuella.«

Vi vet inte mycket om dem vi möter. De är inte misstänkta eller dömda för sexualbrott, då är de någon annanstans. I häktet vet vi inte ens om de är skyldiga till brott då de inte är dömda. Det vi vet är att de på en generell nivå är killar som på olika sätt har hamnat snett och befinner sig i en miljö där kriminalitet är närvarande. Och vi vet att det är vanligt att man i en sådan miljö även tar risker sexuellt, då det hänger ihop.

Att vara kriminell innebär förstås inte att du automatiskt väljer bort säkrare sex, men lever du ett liv där du tar många risker i övrigt tar du även ofta sexuella.

Att möta den här gruppen och samtala om relationer, säkrare sex, kroppen, normer om maskulinitet, ömsesidighet och samspel känns därför som det mest inspirerande jag gjort under mina snart tio år som sexualupplysare. Unga män är generellt svåra att nå, men här har vi verkligen fått chansen.

»Hur går det egentligen att samtala om såna där mjuka grejer i den miljön«, är en vanlig fråga. Svaret är att det går finfint. En nyckel har varit att inte göra som så många andra vuxna de möter: Enbart se dem som problemkillar som gjort fel.

I stället ser vi på dem som vilka ungdomar som helst och försöker prata om hur man kan göra för att göra rätt. »Hur gör du för att visa någon att du tycker om den?« och »hur vet du att den du har sex med verkligen vill och att du själv vill?« är frågor vi har haft givande samtal kring. De flesta deltar intresserat, ställer frågor och berättar att de lär sig.

»Stämningen är god men lite loj, som den kan vara hos några som inte får många minuter frisk luft om dagen.«

Dagens samtal är på väg att dra igång. Så gott som alla, det vill säga ett tiotal, sitter runt bordet i köket, med kaffe och muffins de själva har bakat framdukat. Stämningen är som vanligt god men lite loj, som den kan vara hos några som inte får många minuters frisk luft om dagen. En intagen står och skramlar högt vid diskbänken, utan intention att lyssna.

»Ska du inte komma hit?« Svaret har jag hört förr: »Jag kommer snart, men jag kan redan allt om sex, så det är lugnt«.

»Ok. Men då kanske du där borta som kan allt kan svara på första frågan ur lådan här: Hur stor är egentligen klitoris?« »Ki, kilo.. Vad är det för något!?«

Gruppen, inklusive killen vid diskbänken, spricker upp i dagens första kollektiva skratt.

»Det är lugnt, vakthavande hade inte heller koll. Kom och sätt dig nu så kör vi igång«.

Jonas Lemon är sexualupplysare och projektledare för RFSU Insidan.

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.