Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Illustration: Ella Jax
Extra

ENKÄT: 22 heta feministiska potatisar!

Vilken är den viktigaste feministiska stridsfrågan just nu? Lika lön för lika arbete, frihet från våld, toxisk maskulinitet och rätten till sin kropp. Svaren är många och olika, men flera ämnen går igen när Ottar frågar jämställdhetsministern, kända personer och folk på stan!

Minna Höggren

JOURNALIST & FÖRFATTARE

»Den konservativa vågen är en backlash för feminismen. Det behövs större socialistiska projekt för att vi inte ska översköljas av den. Om inte unga har någon framtidstro kan feminismen kännas som ett hjälplöst verktyg. Det måste vi ändra på.«

Dan Hedman

ÄMNESLÄRARE, SOLNA

»Att bli av med toxisk maskulinitet, alfatendenser och härskartekniker.«

Paulina Brandberg

JÄMSTÄLLDHETSMINISTER (L)

»Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Alla former av våld – fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt – måste upphöra. I en global kontext är den mest akuta frågan den tillbakagång som vi ser vad gäller kvinnors, flickors och hbtqipersoners lika rättigheter i många länder, där inte minst rätten till säker abort är en frihet som måste försvaras till varje pris.«

Elaf Ali

JOURNALIST & PROGRAMLEDARE

»Mäns våld mot kvinnor. De som utövar våldet borde förflyttas till en annan stad och förbjudas att besöka staden där den våldsutsatta kvinnan bor. Kanske även daglig anmälningsplikt hos polisen. Kvinnan ska inte behöva leva med skyddad identitet och alla de svårigheter det medför. Det är skamligt att vi sviker offret och inte har bättre metoder för att ta hand om våldsutsatta kvinnor.«

Zoe Lobos

ARTIST & PRODUCENT

»Mer plats åt tjejer i musikbranschen!«

Pandu Rama

HOTELLRECEPTIONIST, STOCKHOLM

»Lika möjligheter. Jag är från Indonesien, och där har kvinnor fortfarande fler begränsningar jämfört med här i Europa.«

Inti Chavez Perez

FÖRFATTARE, SEXUALUPPLYSARE & DEBATTÖR:

»Om vi på lång sikt ska vinna och försvara rättigheter behöver vi reglera hur nätjättar inverkar på demokratin. Feminismen får inte omformas till att handla om det som algoritmer belönar, alltså fördomar, konfliktlystnad och hämndbegär. Vi måste vara en konstruktiv rörelse som står för inkludering och hopp.«

Joline Berggren

STUDENT, ENKÖPING

Joline Berggren

»I damfotbollen tjänar spelarna mindre än i herrfotbollen, och på andra arbetsplatser också. Det borde inte vara skillnad, för vi är alla människor. Killar och tjejer kan göra samma arbeten.«

Olivia Ekstedt

FÖRÄLDRALEDIG, STOCKHOLM

»Aborträtten. Vi har den i Sverige, men alla är inte där än, och vissa går tillbaka. Det är viktigt att få bestämma själv över sin kropp.«

Malena Ivarsson

SEXOLOG & PODDARE

»Den viktigaste frågan är att ta reda på vem man är utan sin persona. När man gör det förstår man att vi kvinnor och män inte är isolerade varelser utan att vi hör ihop.«

Edward Summanen

Edward Summanen

SKRIBENT & JOBBAR PÅ TRANSAMMANS

»Rätten till sin egen kropp, som säkra och lagliga aborter eller att slippa sexuellt våld. Men också vilka kroppar som ses som skyddsvärda, exempelvis hur en del feminister ignorerar det pågående folkmordet i Gaza. Transpersoners kroppar dissekeras och problematiseras på ett oacceptabelt sätt av vissa, medan många andra självklart inkluderar transfrågor i den feministiska kampen.«

Yvonne Bengtsson

PENSIONÄR/KONSTNÄR STOCKHOLM

»Lika lön för lika arbete.«

Irena Pozar

JOURNALIST & CHEFREDAKTÖR VECKOREVYN

»Mäns våld mot kvinnor, och pojkars våld mot flickor. Att den typen av våld förekommer och är så utbrett säger så mycket om kvinnosynen.«

Atilla Yoldas

Atilla Yoldas

JOURNALIST

»Mäns våld mot kvinnor. I hemmet, på gatan, online, i krig, i vardagen, på arbetsplatser och i alla andra sammanhang. Det måste förebyggas och stoppas — här har vi som är män ett särskilt stort ansvar. Att hålla oss själva och andra män ansvariga, säga ifrån och göra bättre.«

Åsa Birath

STUDIE- & YRKESVÄGLEDARE, ÅKERSBERGA

»Att bryta könsroller.

Kvinnor ska inte behöva vara projektledare som både arbetar och sköter hemmet.«

Bilan Osman

JOURNALIST

Bilan Osman

»Min viktigaste feministiska fråga är intersektionell. Om inte för min egen skull, så för mina vänner som är trans, arbetarklass, funkis, ickevita, invandrare, pensionärer, religiösa etc. En feministisk rörelse måste vara särskilt mån om när dessa överlappar. Den bästa formen av intern kritik är när vi vågar berätta hur vi känner, skrika, vara ledsna och sörja med varandra. Men offentligt ska vi vara villkorslöst allierade i kampen mot extremhögern och antifeminismen.«

Elin Detlefsen

MÅNGSYSSLARE, SUNDSVALL

»En person ska ha rätt att bestämma över sin kropp.

Ingen annan ska kunna påverka det.«

Elme Ämting

Elme Ämting

KONSTNÄR, KRAMFORS

»Frihet att göra vad man vill oavsett kön.«

Yazen Rashid

STUDENT, STOCKHOLM

»Att stå upp för sin sak. Förändring har alltid skett i tider då folk har stått upp för sin sak.«

Ida Maria Nilsson

BILDLÄRARE, HÄRNÖSAND

»En viktig sak är aborträtten.

Vi kan inte ta några rättigheter för givet.«

Alexander Skärp

STUDENT, NORRKÖPING

Alexander Skärp

»Att alla ska behandlas lika.«

Fanny Ambjörnsson

PROFESSOR I GENUSVETENSKAP

»Globalt finns det en rad oroande frågor att hålla ögonen på, som de högerpopulistiska rörelsernas hot mot reproduktiva rättigheter, transpersoner, feminister och hbtq-familjer. I ett svenskt sammanhang vill jag framför allt lyfta de skenande ojämlikheterna som håller på att cementeras, och som synliggör att feminismen måste tänka intersektionellt. Urholkningen av välfärden, privatiseringen av det allmänna och de snabbt växande klassklyftorna slår allra värst mot rasifierade kvinnor i låglönesektorer och är därför i allra högsta grad en feministisk angelägenhet. Låt oss börja tala om ojämlikhet igen!«

Fler artiklar

Artiklar

Striden om feminismens historia

Feminismens historia beskrivs ofta i »vågor«. Stunder då kamp, rörelser och motstånd sammanfaller. Anna-Maria Sörberg gör nedslag i avgörande ögonblick.

Reportage

BANG — älskad, omstridd och saknad

Det blev aldrig något 30-årsjubileum. Den feministiska tidskriften Bang samlade feminister under tre decennier. Men är Bang verkligen död?