Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

1900-talets främsta rebell

Hallå där, Gunilla Thorgren, författare och journalist som ägnat de senaste fyra åren åt Elise Ottesen-Jensens liv och verk.

Vem är Elise Ottesen-Jensen för dig?

– Innan jag började jobba med det här så var hon den där fräsiga tanten med hatt som pratade om sex och preventivmedel på ett ganska frejdigt sätt. Men vartefter jag har letat efter henne så har jag hittat 1900-talets främsta och tuffaste kvinnliga rebell.

– Hon var verkligen syndikalist och anarkist också i sitt handlande, om man ser till hur hon hjälpte till med illegala aborter och drev en koppleriverksamhet för homosexuella. Hon kringgick helt enkelt lagar och förordningar om de var i vägen för henne. Ofta får man en känsla av det hade sin upprinnelse i den övermakt som hon upplevt i sin religiösa uppfostran.

››Det hon gjorde var att hela tiden sätta kvinnan i centrum, och kvinnans rätt att styra över sin egen kropp.‹‹

Vilken är Ottars främsta sexualpolitiska gärning?

– Allt hänger ihop. Det hon gjorde var att hela tiden sätta kvinnan i centrum, och kvinnans rätt att styra över sin egen kropp – kopplat till detta är naturligtvis den enorma kampen för en liberal abortlagstiftning. Det andra är hennes arbete för homosexuellas rättigheter.

Varför ville du skriva Ottar och kärleken?

– Det växte nog fram. Jag har alltid varit intresserad av sexualpolitik och Elise Ottesen-Jensen är centralgestalten i svensk sexualpolitisk historia. Så jag började läsa hennes memoarer och kände att där fanns ett undanglidande – allting var så gulligt och gick så lätt. Jag blev nyfiken, och sedan blev jag fast. Jag skulle kunna hålla på i fyra år till!

Är det något som har överraskat dig?

– Det är tre saker som är nya i min bok, i bemärkelsen att de inte har sammanfattats i tidigare böcker. Det första gäller hur sjuk hon var hela tiden, att hon led av depressioner och även gjorde ett självmordsförsök. Det här är kopplat till hennes äktenskap med Albert Jensen, som man ju trodde var idealiskt, men som faktiskt var en katastrof och egentligen krossade henne.

– Det tredje är just det här att hon under många år medverkade till att bryta mot olika lagar och förordningar, och inte var så städad.

Text: Kristina Lindquist, Ottars chefredaktör

Den här texten publicerades i Ottar #2 2011. Beställ numret här!

11-ottar bokomslag.jpg

Kom på samtalet ”Ottar – sex, kärlek och politik” på Bokmässan i Göteborg!

Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen är en ikon inom svensk sexualpolitik. Hon kämpade mot fördomar, sexualskräck och diskriminerande lagar och kom att förändra vårt sätt att se på samlevnad och sex. I biografin Ottar och kärleken kastar Gunilla Thorgren nytt ljus över denna kontroversiella och idag nästan bortglömda banbrytare. Ottar lämnade tidigt det högkyrkliga hemmet och sökte sig till arbetarrörelsen. På 1920-talet började hon organisera svenska kvinnor i den syndikalistiska rörelsen och fyrtio år gammal grundade hon RFSU 1933. Gunilla Thorgren samtalar med Lena Lennerhed, professor i idéhistoria och ordförande i RFSU och Mian Lodalen, författare och journalist.

Moderator: Svante Weyler, förläggare.

Arrangör: Norstedts i samarbete med tidningen Ottar

Torsdag 22 sept kl. 17.00–17.45. Läs mer om Ottars aktiviteter på Bokmässan här imom kort!

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell