Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
10

#2 2010
Överlevare

Sexuella övergrepp har alltid funnits. Men det är först på 1900-talets senare hälft som de börjat diskuteras i offentligheten. Från 1970-talets våldtäktsdebatter till 00-talets pedofilskandaler i katolska kyrkan och kränkningar av barn i svenska fosterhem. Fortfarande ligger skulden alltför tung över den som blir utsatt. Du ska helst lida i resten av ditt liv, helst vara en kvinna – och helst inte varit utsatt som barn. När slutar skulden och när börjar livet? Häng med på en resa där alla de svåra frågorna ställs.

Innehåll #2 2010

LEDARE: Love is in the ögonblick – Carolina Hemlin och Ylva Bergman ser möjligheterna vid nyförälskelse.

JUST NU: Yngst i regeringen – Bibiana Aido är Spaniens kontroversiella jämställdhetsminister.

Vatten och kärlek: Brinnande konstprojekt, orgasmtält och förlorade hämningar på USA:s största mest spektakulära konstfestival, i Nevadas öken. Hanna Sistek tog pulsen på festivaldeltagarnas syn på nakenhet, orgier och normupplösning.

Tystnad råder i Ryssland: Homosexuella förföljs, hotas och diskrimineras av både myndigheter och allmänhet. Men kanske håller något på att hända. Ottar går på Rysslands första queerfestival.

TEMA: Överlevare

Fylla, fester och våldtäkt: Sverige toppar våldtäktsstatistiken i EU. Det är våldtäkter som begås av en bekant som ökar och, en stor andel av dem som utsatts var berusade. Vad beror det på?

I gruppen finns stödet: Många har tappat förtroendet för vuxenvärlden, säger Olga Persson, ansvarig för en ovanlig satsning på gruppterapi för våldtagna.

Män kan våldtas: Män vågar inte berätta. Inte ens för de allra närmaste. I samband med andra kriser kommer övergreppen fram.

Hur går man vidare? Är det viktigt att minnas och prata om sexuella övergrepp för att kunna gå vidare, eller finns det andra sätt.

KRÖNIKA: »Sluta tjata om själen«. Anna Svensson dissar de som anser att våldtäktsmän kan stjäla en persons värde.

REPORTAGE: De oförlåtliga – I Florida har hundra sexualbrottslingar sökt sin tillflykt till en trailerpark, avskilda från samhället, utstötta och hatade. Danska journalisten Thomas Aue Sobol har varit där.

När kroppen blir allas: De boende i kåkstaden General Paz utanför Buenos Aires är ofta rädda för att någon ska »låna« eller misshandla deras kroppar. Här hjälper inga lagar – bara pengar.

ESSÄ: I nationens intresse – Sverigedemokraterna förespråkar en chockerande reaktionär syn på familj, jämställdhet och sexualpolitik. Mats Wingborg analyserar.

När man står vid köksbänken ensam och äter: Steve Sjöquist förlorade sin man genom självmord. Inte nog med det, han har själv kämpat mot döden. Bodil Sjöström berättar en historia om att ta sig igenom sorg.

OTTARSKOLAN: Multipel orgasm för män – går det?
SEXPOLISEN: Abortreklam och Lady Gaga-moves

Utväg Exit

I detta tema ingår bilder från ett pågående projekt av fotografen Nadja Hallström. Exit, eller Utväg, som projektet heter på svenska, ska bli en bok och handlar om personer som har tagit sig ur destruktiva relationer där de utsatts för fysiskt eller psykiskt våld. Projektet har fokus på livet efter och den styrka som de återfunnit idag. Nadja Hallström är frilansfotograf: www.nadjahallstrom.com

Beställ lösnummer av Ottar här!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER