Taggat med: trans

In i garderoben – utan att passera gå

Hbtq-personer som avtjänar fängelsestraff uppmanas ofta att »ligga lågt« för att inte riskera att bli utsatta för hot och våld. Brist på hbtq-perspektiv skapar rättsosäkerhet då bemötandet du får beror på slump eller tur.

Transförsvarets historiska ockupation och familjeliv i KD-tappning

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #4 2016.

Miluska kämpar för rätten till sin identitet

Transrörelsen i Peru kämpar för att få igenom en könsidentitetslag. Ottar har träffat Miluska Luzquiños, transkvinna och aktivist. Hon berättar om transkamp i Peru och varför det är så viktigt att könsidentitetslagen går igenom.

Ottar på BOKMÄSSAN 2016!

Ottar åker till Bokmässan i Göteborg med fyra aktuella sexualpolitiska samtal och release för Ottar #3 med tema »Kroppsvätskor«.


▲▲▲▲▲  HELA PROGRAMMET!  ▲▲▲▲▲

Plats: Kulturtidskriftsmonterns scen B 02:41

TORSDAG 22 september

16.00-16.20 
UPPLYSNING OCH TRANSFEMINISM
Vi pratar med MOA-LINA OLBERS CROALL, aktuell med I mitt namn – en bok om att vara trans och MARIA RAMNEHILL, aktuell med Ett transfeministiskt manifest om behovet av ökad kunskap kring transfrågor i media, i skolan, på arbetsplatser, och på de flesta andra ställen. 

FREDAG 23 september

09.30-09.50
HÖGEREXTREMISM OCH NATIONALISM – HUR PÅVERKAR DET SEXUELLA OCH REPRODUKTIVA RÄTTIGHETER I EUROPA? 
Aborträtten, sexualupplysning och hbtq-personers rättigheter ifrågasätts idag i Europa, inte minst av nationella och högerextrema rörelser. Vad kan vi göra för att möta det? Ottars chefredaktörer pratar med journalisten och författaren MATS WINGBORG, aktuell med boken Den blåbruna röran.

14.00-14.20 
SLUT-SHAMING – OM SEX, KÖN OCH SKAM 
Författaren KATARINA WENNSTAM, aktuell med boken Flickan och skammen – om samhällets syn på »slampor«, och sexualupplysaren PELLE ULLHOLM från RFSU, pratar om kåthet, kön, skam och ryktesspridning och det som kallas »slut-shaming«.

17.00-17.50 
Releasemingel för OTTAR #3 tema KROPPSVÄTSKOR! 
Det rinner, droppar och skvätter. Ottar tar sig an farliga, sexiga och äckliga kroppsvätskor i det alldeles färska numret. Det vill vi fira med dig! Kom till Kulturtidskriftsmontern där du kan bläddra i tidningen, mingla.
Cirka 17.15 
SAMTAL OM MENS med Ottars ena chefredaktör ANNA DAHLQVIST som är superaktuell med reportageboken ”Bara lite blod – ett reportage om mens och makt”.

▲▲▲▲▲VÄLKOMNA▲▲▲▲▲

Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist
Ottars chefredaktörer

Plats: Kulturtidskriftsmonterns scen B 02:41

Rasande uppgörelse med transfobi

»Transfolk har funnits lika länge som människan haft kön« skriver Maria Ramnehill i inledningen till nya Ett transfeministiskt manifest. Med aktivistgruppen Queer Nations 90-talsmanifest som en av förebilderna är den en rasande uppgörelse med trångsynta synsätt.

Transvård eller vanvård?

Bristen på kunskap om ickebinära personer inom transvården är stor. Läkare och patienter är överens om att kompetensen måste öka. Ottar träffar Mio, som drabbats av vårdens okunskap om könsidentitet.

Ingen trans på rosor

Recension: Ingen trans på rosor #1
Fanzine 2016

En »riktig« transkvinna

Aleksa Lundberg om att operera sig eller inte och önskan om acceptans för båda vägarna.

Historisk seger för transpersoners rättigheter i Europarådet

Transpersoner ska själva få besluta om byte av juridiskt kön. Steriliseringskrav och psykiatriska diagnoser ska bort. Det är några av kraven i den resolution om transpersoners rättigheter som Europarådets parlament röstade igenom i går. För Sveriges del krävs förbättringar på flera områden.

Är transkampen feminismens framtid? Se filmen!

Äntligen kan du se samtalet om transkampen som Ottar höll på Kulturhuset den 8 mars. Klicka, titta och lyssna!

Sidor

Subscribe to RSS - trans