Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Verona – staden som »främjar livet«

Italienska Verona ska nu kallas »staden som främjar livet«, enligt en ny abortkritisk lag. Det nya högerkonservativa styret trappar nu upp abortmotståndet i landet. Ottar besöker Verona och pratar med aktivister vars verksamhet begränsas.

Det var i våras, i samband med att den italienska abortlagstiftningen fyllde 40 år, som en abortkritisk motion lades fram av kommunalrådet Alberto Zelger, och i oktober röstades den igenom i kommunen Verona.

Sedan regeringsvalet i Italien i mars, efter vilket populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega i juni bildade en koalitionsregering, har abortmotståndet ökat och fascistiska och högerkonservativa organisationer getts spelrum att trappa upp sin verksamhet, erfar organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.

Trapporna till kommunhuset i Verona efter en feministisk demonstration den 13 oktober i Verona. Foto Paula Cherubini
Trapporna till kommunhuset i Verona efter en feministisk demonstration den 13 oktober i Verona. Foto Paula Cherubini

I staden Verona, där Italiens nya familjeminister Lorenzo Fontana tidigare varit vice borgmästare, är motståndet mot abort särskilt märkbart. Ett abortkritiskt lagförslag har under hösten klubbats igenom som bland annat innebär att Verona från och med nu ska kallas »staden som främjar livet«.

»Ett projekt i regionen uppmuntrar gravida till att adoptera bort barnet vid oönskade graviditeter.«

Verona ligger i Veneto, den region i norra Italien där det högerradikala regeringspartiet Lega har en betydande andel av sina väljare. Staden är numera utnämnd till att vara en så kallad »Città a favore della vita« vilket innebär att kommunen ska finansiera och främja katolska föreningar och initiativ som syftar till att få kvinnor att avstå från abort.

Ett projekt har också inletts i regionen som uppmuntrar gravida till att adoptera bort barnet vid oönskade graviditeter. Liknande lagförslag har under hösten presenterats i ett flertal städer runtom i Italien.

Maria Geneth jobbar på organisationen AIED och har 30 års arbetslivserfarenhet som gynekolog. Foto Julia Lindblom

Maria Geneth jobbar på organisationen AIED och har 30 års arbetslivserfarenhet som gynekolog. Foto Julia Lindblom

Maria Geneth är gynekolog och arbetar på AIED (Associazione Italiano Educazione Demografico). Organisationen, som har en feministisk agenda, finns representerad i ett tjugotal städer runtom Italien och bistår familjer såväl som enskilda personer med sexualupplysning och stöd.

– Att vara »för livet« innebär enligt oss att kvinnor ska ha möjlighet att välja. I Italien försöker man nu montera ner de lagar som varit viktiga feministiska landvinningar.

»I Italien försöker man nu montera ner de lagar som varit viktiga feministiska landvinningar.« Maria Geneth

Den abortkritiska motionen antogs dock inte utan protester. Under omröstningen den 4 oktober befann sig ett femtiotal aktivister från den feministiska rörelsen »Non una di meno« (inte en färre) på plats i kommunens rådsal, utklädda till tjänstekvinnorna i tv-serien The handmaid’s Tale. Kostymerna från den populära tv-serien har varit ett återkommande inslag under förra årets feministiska demonstrationer i Italien.

I Italien finns sedan 1978 en aborträttslagstiftning som innebär att en gravid person har rätt att avbryta graviditeten under de första 90 dagarna. Samma lag ger dock läkare möjligheten att vägra utföra aborter genom en så kallad samvetsklausul, vilket minskar tillgången till abortvård avsevärt. (Ottar skrev om detta 2017 här).

– I dag är över 70 procent av läkarna på de offentliga sjukhusen i Italien samvetsvägrare i abortfrågan. I vissa städer i södra Italien är det nästintill omöjligt att göra ingreppet, säger Maria Geneth och fortsätter:

– Här i Verona fungerar det fortfarande relativt bra på det stora offentliga sjukhuset. Där arbetar för närvarande fyra läkare som utför aborter.

Den 13 oktober samlades tusentals feminister från hela Italien i Verona för att demonstrera mot ett abortkritisk politiskt förslag. Foto Paula Cherubini

Maria Geneth berättar att AIED har stött på motstånd i sin verksamhet det senaste året. 2017 ansökte de om att sitta i ett rådgivande kommunalt organ med fokus på familjen.

– En del av vår verksamhet handlar om familjerådgivning och därför ville vi såklart vara delaktiga. Vi har också en bild av familjen som inkluderar att föräldrar kan ha samma kön eller nödvändigtvis inte behöver vara gifta. Detta var det personer i kommunen som motsatte sig, och man insinuerade att vi genomför aborter här i våra egna lokaler. Det är ett absurt påstående, eftersom de självklart utförs på sjukhus, säger Maria Geneth.

»Tidigare föreläste vi regelbundet på skolor om mobbing och homofobi, men nu nekas vi tillträde.« Laura Pesce, ordförande Arcigay

Stadsbiblioteket i Verona har blivit en skådeplats för motsättningarna i staden. Borgmästaren Federico Sboarina stoppade förra hösten en offentlig uppläsning om att komma ut som hbtqi under den populära stadsfestivalen »Tocati«.

Laura Pesce är ordförande för Arcigay i Verona. Foto Julia Lindblom

Laura Pesce är ordförande för Arcigay i Verona. Foto Julia Lindblom

Laura Pesce är ordförande för den lokala grenen av Arcigay, Italiens största organisation för hbtqi-personer. Hon skulle ha deltagit i en uppläsning inom ramen för det så kallade »levande biblioteket« som lyfter fram berättelser om diskriminering. Laura Pesce skulle under festivalen berätta sin personliga historia om hur hon kom ut som lesbisk.

– Borgmästaren läste programmet och tyckte inte att våra berättelser skulle få höras. Hela projektet censurerades och vi tilläts inte framträda i kommunala lokaler, säger Laura Pesce.

De senaste fem åren har Arcigay fått svårt att bedriva sin verksamhet i staden.

– Tidigare föreläste vi regelbundet på skolor om mobbing och homofobi, men nu nekas vi tillträde, eftersom föräldrar som är med i konservativa katolska föreningar säger åt rektorerna att ställa in våra föreläsningar, säger Laura Pesce till Ottar.

Francesca Milan är 31 år och arbetar som gymnasielärare. Hon är aktivist i rörelsen Non una di meno och säger att det sedan länge funnits en stark allians mellan högerextrema politiker och konservativa katolska rörelser i Verona.

– Det är ingen slump att det i mars 2019 arrangeras en internationell världskongress med fokus på familjen här i Verona.

En internationell kongress som förenar abortkritiska så kallade Provita-rörelser från hela världen. Italiens inrikesminister Matteo Salvini och familjeminister Lorenzo Fontana kommer båda att närvara vid kongressen.

Inför frågan om vad som då väntar blir Francesca Milan allvarlig.

– Som feministisk rörelse kommer vi självklart att protestera, och då hoppas jag att vi har världens ögon på oss.

Text och bild Julia Lindblom

Frilansjournalist


Läs mer

Om abortmotstånd i Italien och samvetsfrihet:

»Vill du göra karriär här måste du vägra aborter«

Abortvägrande läkare hot mot rätten till vård

Samvetsfrihetens farliga gränslöshet

Fler artiklar

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.