Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Sexhandeln blomstrar i krisens Spanien

Foto: Emma Sofia Dedorson

Mer än var fjärde spanjor är arbetslös. Regeringen skär ned på skola och sjukvård och chockhöjer skatterna, människor och företag går i konkurs. Samtidigt öppnas fler och fler bordeller. Ottar har besökt en av de största.

Några kilometer in i Spanien vid den franska gränsen ligger den lilla katalanska staden La Jonquera. Staden har bara 3 000 invånare men är som genomfartsort välbesökt. Tusentals lastbilar passerar dagligen, här finns rastplatser, hotell och bensinstationer. Man kan shoppa i megavaruhus till förmånliga priser, köpa billig alkohol och äta så mycket man orkar i bufférestauranger.

Och så kan man man köpa sex till reapris.

Redan i den första kurvan efter avfarten står två kvinnor med bara ben i januarikylan.
– Jag kommer från Rumänien och är här lagligt. Jag jobbar på gatan för att inte behöva betala för rum inne i klubbarna, säger den enda av kvinnorna som vill uttala sig. Hon vill dock inte uppge sitt namn.
– Min familj tror att jag städar spanska hem.

Klubbarna hon pratar om är stadens bordeller. I La Jonquera med omnejd finns fem stycken, två av dem så kallade macrobordeller. 2010 öppnade den som då var Europas största: Club Paradise. Dess invigning drog mycket uppmärksamhet till sig då ägaren José Moreno stolt bjöd in journalister från hela världen.

»Väldigt få vill figurera med sina namn trots att alla hävdar att det rör sig om en rumsren verksamhet.«

Prostitutionen i Spanien är inte olaglig men inte heller reglerad. Sexarbetare står utanför lagen. Koppleri är däremot olagligt så bordellägarna får inte tjäna pengar direkt på själva sexhandeln. På pappret är Club Paradise därför bara ett hotel med en anslutande nattklubb. De prostituerade hyr rum för 70 euro (ca 600 kronor) per dag, går till frisersalongen och gymmet som finns i byggnaden och torskarna betalar dyrt för drinkarna i baren. Det är så – och enbart så – som ägaren får tjäna pengar på verksamheten.

– José Moreno är inte här, kom tillbaka en annan dag, säger portvakten som inte heller han vill uppge sitt namn eller fotograferas.

Väldigt få vill figurera med sina namn trots att alla hävdar att det rör sig om en rumsren verksamhet. Det visar sig att José Moreno idag befinner sig i Gironas domstol där han står anklagad för människohandel. Igen. Han har redan en dom på tre års fängelse för trafficking i bagaget och den här gången yrkar åklagaren på 14 år.

2012 placerade konkurrenter en bilbomb på parkeringen utanför klubben vilket fick stor medial uppmärksamhet, men varken den uppdagade människohandeln eller bomben tycks avskräcka sexköparna. Club Paradise har nyligen byggts ut från 80 till 100 rum och mer än 200 kvinnor säljer dagligen sina kroppar därinne. José Moreno har dessutom öppnat ännu en sexklubb i en närliggande stad.

Lågprisprostitution i lokal är en lukrativ verksamhet trots att den spanska ekonomin är så gott som körd i botten. Antalet spanska sexarbetare i Spanien har dock blivit färre, enligt sexarbetarföreningen Aprosex. Spanjorskorna flyr till länder som Schweiz, där prostitutionen är reglerad och ekonomin relativt god. Det totala antalet sexarbetare i Spanien är ändå högre än någonsin.

»Vi har ingen möjlighet att stoppa det här.«

Enligt en akademisk rapport finansierad av den politiskt obundna stiftelsen Scelles – grundad för att motarbeta sexuell exploatering och människohandel – finns det nu mellan 300 000 och 400 000 sexarbetare i Spanien. Ungefär lika många som i det dubbelt så folktäta Tyskland. Siftelsen Scelles och flera andra politiskt obundna organisationer uppskattar att över 90 procent av dessa är offer för trafficking.

Sònia Martínez, borgmästare i La Jonquera. Foto: Emma Sofia Dedorson
Sònia Martínez, borgmästare i La Jonquera. Foto: Emma Sofia Dedorson

Sònia Martinez, borgmästare i La Jonquera.

Det konstateras också att den organiserade sexhandeln är en snabbt växande “bransch” i krisens Spanien.

– Vi har ingen möjlighet att stoppa det här, säger Sònia Martínez, borgmästare i La Jonquera.
– Vi ville inte ge Moreno tillstånd att öppna bordellen när han ansökte om det men han hade lagen på sin sida.

De flesta sexköpare i staden är fransmän. Sexturism från Frankrike och andra länder med striktare prostitutionslagar och högre priser anses vara anledningen till den pågående boomen inom spansk sexhandel.

Trots domen på tre års fängelse har José Moreno med hjälp av borgen lyckats undvika att avtjäna sitt straff. Och varje dag kommer horder av män, unga som gamla, till La Jonquera för att köpa billig sex av kvinnor som till övervägande del har lurats eller tvingats dit.

– Jo, affärerna går fint, medger portvakten till Club Paradise.

Emma Sofia Dedorson är frilansjournalist bosatt i Perpignan, Frankrike

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.