Insemination utomlands gynnar heteropar
Skilda regler gäller för homosexuella- och heterosexuella par vid insemination utomlands. Lesbiska par tvingas genomföra en närståendeadoption för att båda ska bli juridiska föräldrar, en process som heterosexuella slipper.
– Vad är poängen med könsneutral äktenskapslagstiftning om vi ändå inte har samma rättigheter, säger Linda Privelius, förälder.
När Sara och Linda Privelius bestämde sig för att skaffa barn undersökte de först hur man går till väga i Sverige. Paret gjorde en fertilitetsutredning och fick sedan beskedet att kötiden för insemination i Stockholm var ett år.
– Vi tyckte det var för lång tid och beslutade oss för att åka till Danmark istället, säger Sara Privelius och sätter sig på golvet för att lägga pussel med dottern Ellen, som hunnit bli 1,5 år. Vi befinner oss i parets lägenhet i Huddinge. En blek kvällssol lyser utanför fönstret.
››Det var en väldig lättnad när allt var klart. Om något hänt mig skulle ju inte Linda räknats som Ellens vårdnadshavare.‹‹ Sara Privelius
I november 2007 gick resan till Köpenhamn. Året därpå föddes dottern Ellen. Vid insemination utomlands måste lesbiska par genomföra en närståendeadoption för att de båda ska bli juridiska föräldrar. Strax efter förlossningen tog Sara och Linda Privelius därför kontakt med Socialkontoret i Huddinge kommun för att påbörja adoptionsprocessen. Paret fick snart hembesök av en utredare, vars utlåtande skulle ligga till grund för Socialnämndens medgivande.
– Det var en kvinna som kom hit och intervjuade oss med ingående frågor om våra liv och varför vi ville ha barn, berättar Sara.
– Själva situationen – att någon skulle bedöma oss – kändes märklig, fortsätter Linda.
Det tog cirka sex månader innan Socialnämnden gett sitt medgivande och adoptionen gått igenom i tingsrätten. Under den tiden var det bara Sara som var juridisk förälder till Ellen. Om olyckan varit framme kunde det ha inneburit komplikationer.
– Det var en väldig lättnad när allt var klart. Om något hänt mig skulle ju inte Linda räknats som Ellens vårdnadshavare, säger Sara.
Heteropar blir automatiskt godkända
Sara och Linda Privelius tycker att dagens lagstiftning för assisterad befruktning utomlands är märklig. I dag måste lesbiska par, även om de ingått partnerskap eller äktenskap, genomföra närståendeadoption när barnet är fött. När ett gift heterosexuellt par inseminerar utomlands blir båda parter vårdnadshavare automatiskt. Samma gäller för lesbiska par som inseminerar i Sverige.
– Det är konstigt att politikerna ska sitta i en nämnd och besluta huruvida jag kan vara förälder, när andras lämplighet inte prövas, konstaterar Linda.
När adoptionen var färdig trodde Linda och Sara att problemen var över. Men så var det inte. I samband med att Ellen föddes införde den borgliga regeringen jämställdhetsbonusen. Sara och Linda var hemma i åtta månader var och utgick ifrån att de skulle få bonusen. Men Försäkringskassan sade nej.
– De påstod att vi inte tagit ut jämna dagar, enligt deras uträkning. Orsaken var att Linda inte räknades som vårdnadshavare de första sex månaderna. Jag hade alltså ingen att vara jämställd med under den perioden, förklarar Sara. Enligt Sara och Lindas uträkningar har de gått miste om mellan 8 000 och 10 000 kronor.
– Det är jätteirriterande, särskilt med tanke på att Sara är arbetslös nu och vi har bara en lön att leva på, säger Linda.
Fallet anmält till Diskrimineringsombudamannen
När paret ville överklaga beslutet sade Försäkringskassan att det inte gick på grund av regelverket. Nu är förfarandet istället anmält till Diskrimineringsombudsmannen.
– Vi har inte upplevt diskriminering från samhället tidigare. Det här är en tråkig påminnelse om att vi inte är som alla andra, säger Linda.
På Diskrimineringsombudsmannen (DO) har man fått in flera anmälningar i frågan, men inte hunnit ta några beslut.
– Det är intressanta ärenden som vi kommer utreda vidare, säger Anna Fritshammar, jurist på DO.
I betänkandet ”Föräldrarskap vid assisterad befruktning” från Justitiedepartementet föreslås likadana regler gälla för samkönade par som för heterosexuella vid insemination utomlands. Betänkandet lades fram år 2007, men fortfarande finns inget lagförslag från regeringen. Enligt Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (M), beror det på tung arbetsbelastning.
– Det här är inte en lågprioriterad fråga. Den juridiska enheten som behandlar ärendet har haft väldigt mycket att göra senaste tiden. De har bland annat jobbat med den könsneutrala äktenskapslagstiftningen.
När kommer det nya lagförslaget att vara klart?
– Jag har inget datum. Men inte före sommaren, säger Martin Valfridsson.
Text: Ida Måwe
Läs mer
Läs betänkandet Föräldrarskap vid assisterad befruktning (regeringen.se)