Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Feministiskt raseriutbrott

Mona Eltahawy. Foto: Internaz/Flickr

BOK Headscarves and Hymens. Why the Middle East Needs a Sexual Revolution
Mona Eltahawy
Weidefeldt & Nicolson 2015

Journalisten Mona Eltahawy blev världsberömd när hon berättade om de sexuella övergrepp hon utsattes för av polisen på Tahrirtorget 2011, under den arabiska våren. I artikeln Why do they hate us, gav hon senare sin syn på kvinnohatet i den arabiska världen.

I sin nya bok är det som att hon inte kan ge nog med exempel på förtrycket; det ena brutalare fallet följer det andra, blandat med personliga erfarenheter. Hon rasar mot ett institutionaliserat kvinnoförtryck där olika lagar binder kvinnor vid mannen som egendom. Men det handlar också om det internaliserade förtryck som följer i dess spår.

»Hon valde själv att bära slöja/ hijab för att komma undan männens blickar.«

Mona Eltahawy »traumatiserades till feminist« när hon flyttade till Saudiarabien med sin familj som tonåring, och valde själv att bära slöja/ hijab för att komma undan männens blickar — och tafsande händer.

Varför ska kvinnor skyddas och lyda mannen, inte ha rätt att skilja sig eller gå ut, argumenterar hon? Inspirerad av arabiska feminister som i årtionden fört en tröstlös kamp nöter hon frågorna framåt. Varför ska flickor könsstympas för att deras oskulder ska förseglas, så de kan bli bortgifta som tonåringar? Varför ska kvinnor döljas för att inte väcka en mans lust?

Den arabiska världens misogyni beskrivs som en mix av kultur och religion, både bland kristna och muslimska grupper, men det är i huvudsak den muslimska kulturen hon skärskådar. I båda grupperingarna kan kvinnan tvingas gifta sig med den som våldtagit henne för att inte dra skam över familjen. Lagar som ska skydda kvinnor implementeras inte och traditionerna fortgår.

»Jag saknar parallellen till andra delar av världen, där liknande diskriminering och patriarkat förekommer.«

Jag förstår hennes raseri mot orättvisorna men saknar parallellen till andra delar av världen, där liknande diskriminering och patriarkat förekommer, eller andra exempel från arabvärlden som visar en modernare sida.

Samtidigt är det just den här världen Mona Eltahawy känner och hon vill lyfta fram det hon anser specifikt för denna region. Hon är inte hindu eller mormon. Hon vill att arabiska kvinnor pratar om det som sker, om hur tankegångarna går och att religion blandats in. Det kan inte ske någon revolution i Mellanöstern om inte kvinnorna tar in den i hemmen. Det är ingen ny insikt. Kvinnor har spelat en viktig roll i många revolutioner men sällan belönats likvärdigt.

I Mellanöstern vill Mona Eltahawy se politisk representation, sexualundervisning och likhet inför lagen. Därför önskar hon en revolution där det privata också blir till politiskt — och inte förpassas till religion eller kultur.

Ylva Bergman

Mona Eltahawy är en egyptisk journalist som i dag bor i New York. 2011 arresterades hon när hon bevakade protesterna på Tahrirtorget. Under häktningstiden blev hon utsatt för psykisk och fysisk misshandel, med bland annat frakturer i vänster arm och höger hand som följd. I år kom hennes bok Headscarves and Hymens.

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.