Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

App sätter sexuella trakasserier på kartan i Kosovo

Ny app ska leda till fler anmåälningar av sexuella trakasserier i Kosovo. Bild: Pixabay

Med hjälp av en ny mobilapp ska feminister i Kosovo sätta sexuella trakasserier på kartan. Förhoppningen är att appen ska bidra till att fler trakasserier anmäls, och myten om att kvinnor skulle »gilla« att bli sexuellt trakasserade försvinner.

Ett samarbete mellan organisationerna Kosovo Women’s Network, Girls Coding Kosova och Open Data Kosovo har skapat den nya mobilappen »Ec Shlirë« (betyder ungefär »gå fritt«) som lanserades i slutet av februari. Appen utvecklades under nio helger av ett trettiotal ungdomar som samtidigt lärde sig mer om programmering.

Dhurata Kamberi är 21 år gammal och medutvecklare till appen.

Dhurata Kamberi är 21 år gammal och studerar datavetenskap på Pristinas universitet. När hon hörde om möjligheten att vara med och utveckla appen var hon snabb att skicka in en ansökan.

– Jag ville göra något bra för mitt samhälle. Sexuella trakasserier äger rum varje dag, jag har varit med om det många gånger, säger hon.

»Undersökningen visar att det är vanligt att tro att alla kvinnor »gillar« att bli sexuellt trakasserade, både bland kvinnor och män.«

Samtidigt med appen lanserades också rapporten »Sexual harassment in Kosovo«, den första studien på ämnet i landet. Den är baserad på uppgifter från mer än 1 300 personer och drygt 200 intervjuer med olika aktörer, bland dem polis och åklagare.

Rapporten visar att sexuella trakasserier både är vanligt förekommande och att väldigt få anmäler till polisen. Bara fyra procent säger att de anmält själva eller känner någon som gjort det. Dessutom skildras en kultur av att skylla på offret, där 74 procent menar att kvinnor »ber om att bli uppmärksammade« genom sitt sätt att klä sig eller uppträda. Undersökningen visar att det är vanligt att tro att alla kvinnor »gillar« att bli sexuellt trakasserade, både bland kvinnor och män.

»Appen innehåller en alarmknapp direkt till polisen samt möjligheten att spela in det som händer.«

Idén bakom appen, som är inspirerad av den amerikanska gräsrotsrörelsen Hollaback, är framförallt att samla in rapporter om sexuella trakasserier. När en lämnar en rapport i appen kan en ange vilken typ av ofredande det handlade om, var det hände, och vem som gjorde det. Alla rapporter samlas i en databas, och visas på en interaktiv karta.

Rapporterna delas också med polisen, och kan till exempel hjälpa dem att prioritera vilka områden de patrullerar i. Appen innehåller också en alarmknapp som går direkt till polisen samt möjlighet att spela in det som händer.

Gruppen av programmerare som har gjort appen.

Sedan Ec Shlirê lanserades har Dhurata Kamberi skickat in tre rapporter om ofredande. En sexistisk kommentar på nätet och två händelser på stan.

– Det var okända män som ropade typ »Hej, snygging« till mig. Jag känner mig inte bekväm med att främlingar tilltalar mig på det sättet, säger Dhurata Kamberi till Ottar.

»Under åtta timmar blev hon trakasserad mer än 50 gånger.«

En annan person som varit med och dokumenterat trakasserier på stan är studenten Rita Parashumti som blev filmad när hon gick på staden Pristinas gator i samband med kampanjen »Ta natten tillbaka« 2014. Under åtta timmar blev hon trakasserad mer än 50 gånger. Inspirationen kom från den liknande YouTube-videon »10 hours of Walking in NYC as a Woman« som tydligt illustrerar hur vanliga sexuella trakasserier är.

Dhurata Kamberi ser främst appen som en möjlighet att öka antalet anmälningar.

– De där fyra procenten som har anmält, det avspeglar ju inte alls verkligheten! Varenda tjej jag känner har blivit utsatt, säger hon.

Christina Wassholm

Frilansjournalist


Läs mer

Appar testar hiv och sprider klamydia

Sexuella trakasserier drabbar femmes av alla kön

Egyptens kvinnor slår tillbaka med sms

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell